Hlavní obsah

Zemřel první polistopadový primátor Brna Pavel Podsedník

Koncem ledna zemřel ve věku 85 první polistopadový brněnský primátor Pavel Podsedník. Město vedl sedm měsíců v roce 1990. O úmrtí s odvoláním na rodinu informovala v pátek Zuzana Šrámková z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Foto: Archiv města Brna

Pavel Podsedník

Článek

„Jako primátor se zaměřil především na řešení výstavby brněnského oblastního vodovodu a rozšíření dalších služeb ve prospěch obyvatel města. Za jeho působení se podařilo otevřít dětskou polikliniku a zdravotní školu v budově bývalého Městského výboru KSČ,” doplnila Šrámková.

Podsedník byl po 42 letech prvním nekomunistickým primátorem a město vedl od 25. dubna 1990 do 7. prosince 1990. Pak ho v čele města vystřídal Václav Mencl.

Za komunismu pracoval Podsedník v různých dělnických a technických profesích, a to v důsledku perzekuce svého otce Josefa Podsedníka. I ten působil jako komunální politik, v letech 1946–1948 byl předsedou městského národního výboru a posledním nekomunistickým představitelem Brna. Po komunistickém převratu v roce 1948 byl Josef Podsedník zatčen a strávil víc než 15 let v komunistickém vězení.

Poslední rozloučení s Pavlem Podsedníkem se uskuteční v úterý 6. února ve 12.30 v obřadní síni brněnského krematoria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám