Hlavní obsah

Zemřel předseda pražské židovské obce Jan Munk

Praha
Aktualizováno

Po dlouhé nemoci zemřel v neděli ráno Jan Munk, předseda Pražské židovské obce a někdejší dlouholetý ředitel Památníku Terezín. Bylo mu 72 let. ČTK to sdělila Munkova rodina.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Předseda pražské židovské obce Jan Munk.(na snímku z 4. května 2017)

Článek

Jan Munk byl ředitelem Památníku Terezín od roku 1990, za 27 let se mu z něj podařilo vybudovat místo, které každoročně navštíví statisíce lidí. V čele Židovské obce v Praze stál od roku 2012.

Terezínským ghettem prošla za druhé světové války Munkova rodina. Během působení jako ředitel terezínského památníku otevřel Munk například Muzeum ghetta a další expozice.

Pražská židovská obec, jejíž historie sahá do 10. století, má nyní zhruba 1500 registrovaných členů. Patří jí židovské památky v metropoli, které ročně navštěvují statisíce lidí z celého světa – hřbitovy, synagogy či historická mikve.

Některé památky spravuje Židovské muzeum, které je dlouhodobě nejnavštěvovanějším muzeem v Česku. Obec také provozuje na Hagiboru domov sociální péče pro židovské seniory a je zřizovatelem Lauderových škol – mateřské, základní školy a gymnázia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám