Hlavní obsah

Zemřel komentátor Práva Alexandr Kramer

Právo, rsk, jov
Aktualizováno

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v úterý novinář, spisovatel a dlouholetý komentátor Práva Alexandr Kramer. Své 66. narozeniny oslavil minulý pátek. V deníku Právo pracoval od roku 1997 a čtenářům se vryl do paměti svým nezaměnitelným stylem, s nímž se mohli po léta setkávat především v jeho sobotních celostránkových rozhovorech s politiky.

Foto: Václav Jíra, Právo

Alexandr Kramer po předávání ceny Havlíčka Borovského

Článek

O úmrtí Alexandra Kramera informovala Právo ve středu jeho manželka.

Alexandr Kramer se narodil v Praze, vystudoval Fakultu sociálních věd a publicistiky UK. V roce 1970 byl před státnicemi vyloučen a promoval až v roce 1990. Od roku 1966 se angažoval ve studentském hnutí, v roce 1968 působil jako redaktor týdeníku Student.

V dubnu 1969 vedl jako předseda Akademické rady studentů na fakultě stávku proti nástupu Gustáva Husáka do čela KSČ. Sám byl členem KSČ od března 1968, vystoupil v listopadu 1969.

V následujících letech pracoval jako tlumočník, pomocný dělník, nosič kufrů, pak až do roku 1989 jako technický překladatel a referent pro dokumentaci v Tesle Karlín. V lednu 1977 podepsal Chartu 77. Od léta 1989 přispíval do samizdatových Lidových novin. Spoluzakladatel skupiny Levá alternativa (v září 1989, vystoupil v roce 1991).

Novinář i spisovatel sci-fi

V letech 1990–1992 pracoval jako redaktor zahraniční rubriky Lidových novin, poté pracoval mj. v ČTK a v Radiu Svobodná Evropa.

Během normalizace psal i sci-fi povídky. Společně s Jaroslavem Veisem vydal pod jeho jménem Experiment pro třetí planetu (1976) a Pandořinu skříňku (1979).

Společně s Ondřejem Neffem napsal dějiny světové science fiction Všechno je jinak (1986, pod jménem spoluautora) a je též autorem většiny anglosaských hesel v Encyklopedii literatury science fiction (1995).

Topolánek: Jeho smrt mnou otřásla 

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek neskrýval, že je úmrtím komentátora Práva otřesen.

„O tom, že je Alexandr Kramer nemocný, jsem samozřejmě věděl. Jeho smrt však přesto se mnou otřásla. Přesto, že jsme měli na spoustu věcí naprosto odlišné názory, byli jsme si blízcí. Pro mě to byl jeden z posledních novinářů v původní slova smyslu,“ řekl Právu Topolánek, se kterým Kramer vedl celou řadu rozhovorů.

Špidla: Byl vždy připraven

Expremiér a někdejší šéf ČSSD Vladimír Špidla obdivoval, jak byl vždy Kramer na rozhovory připraven.

„Alexandr Kramer se mnou udělal asi dva nebo tři rozhovory. Vždy jsem obdivoval, jak je připravený. Nejenom technicky, ale i mohu říci, že i filosoficky. Za jeho přípravou jsem vždy viděl životní zkušenost a hluboké uvažování,“ ocenil Špidla zesnulého komentátora Práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám