Hlavní obsah

Zemřel herec Petr Šporcl

• Aktualizováno
Novinky, val

Ve věku 72 let zemřel ve čtvrtek herec Petr Šporcl. Informovalo o tom Jihočeské divadlo, kde herec působil od roku 1965. Ztvárnil bezpočet divadelních rolí a objevil se také ve filmu Drahé tety a já, kde hrál jednoho z policistů.

Foto: Jihočeské divadlo

Herec Petr Šporcl

Článek

„Jihočeské divadlo s bolestí oznamuje, že po krátké nemoci náhle zemřel přední člen činohry Petr Šporcl,“ informovalo na svých stránkách.

Agentuře ČTK informaci potvrdil i hercův syn, známý houslista Pavel Šporcl. "Byl to nejúžasnější tatínek, kterého jsme s bratrem mohli mít: byl vlídný, srdečný, věnoval se nám a měl nás rád. Milovali jsme ho. Bude nám velmi chybět," uvedl.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka z filmu Drahé tety a já

Šporcl se narodil 7. ledna 1942 a hned po absolvování pražské DAMU nastoupil v roce 1965 do Jihočeského divadla.

„Škála jeho jevištních rolí je tu vskutku impozantní. Od začátečnických milovnických úloh dozrál rychle k tzv. charakternímu oboru. Jeho herectví mu navíc umožňovalo střídat s velkou přesvědčivostí nejrůznější dramatické žánry včetně hudebních. V sezónách 1986/87 až 1987/88 stál jako umělecký šéf i v čele činoherního souboru,“ uvádí divadlo.

Vytvořil na 150 jevištních postav. Ztvárnil například postavu Pierra Bezuchova z Piscatorovy dramatizace Vojny a míru, Petra Vingla v Shakespearově Snu noci svatojánském či roli garderobiéra Normana ve slavné hře Garderobiér R. Harwooda. Diváci na něj nezapomenou v roli krále Agamemnóna v Euripídově Ifigenii v Aulidě nebo jako na Horáce Giddense v Lištičkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám