Hlavní obsah

Zemřel další válečný veterán, bojovník od Tobruku Josef Křístek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Olomouci zemřel koncem minulého týdne ve věku 96 let válečný veterán Josef Křístek, který byl jedním z československých obránců Tobruku. O jeho úmrtí v pondělí informoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Křístek se narodil v srpnu 1919 v osadě Závadovice, která byla dříve součástí Dolních Domaslavic na Frýdecko-Místecku. Vyučil se zámečníkem, později pracoval v dole. Ve dvaceti letech se rozhodl opustit Němci okupovanou vlast a připojil se k československé jednotce, která v té době vznikala v Polsku.

Během války se přes Sovětský svaz dostal až na Střední východ a do Afriky, kde bránil Tobruk. Při jednom z náletů například kulometem sestřelil německé letadlo. V roce 1943 byl převelen do Velké Británie.

"Je to vždy smutná zpráva," řekl ministr, který v pondělí navštívil 53. pluk průzkumu a elektronického boje v Opavě. Dodal, že k válečným veteránům má velký respekt a úctu. "Řada z nich má za sebou životy, které nebyly promarněny," doplnil ministr obrany.

Poslední rozloučení se uskuteční v úterý ve smuteční obřadní síni Městského hřbitova ve Frýdku-Místku. Pohřeb bude s vojenskými poctami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám