Hlavní obsah

Zemřel arcibiskup Karel Otčenášek

– Hradec Králové • Aktualizováno

V Hradci Králové v pondělí večer zemřel arcibiskup a emeritní biskup královéhradecký Karel Otčenášek. Bylo mu 91 let. Zemřel tiše v biskupské rezidenci, informuje na svých webových stránkách královéhradecké biskupství.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Arcibiskup Karel Otčenášek

Článek

Biskupství uvedlo, že podrobnosti o posledním rozloučení a parte zveřejní v nejbližších hodinách. "Pan arcibiskup Karel Otčenášek mi zůstane v paměti nejen jako výjimečný pastýř naší diecéze, ale také jako mimořádná osobnost dějin církve v Evropě. A konečně i můj osobní vzor na cestě ke kněžství," uvedl na webu diecéze biskup královéhradecký Jan Vokál.

Otčenáškovu službu pro královéhradeckou diecézi považuje za srovnatelnou s mučednictvím. "Od svých 30 let, kdy byl tajně vysvěcen na biskupa, až do pokročilého věku nesl na svých bedrech celou tíži biskupského úřadu jako odpovědnost, kterou mu svěřil Kristus. I přesto, že mu bylo většinu života násilně bráněno, aby svůj úřad veřejně zastával. Na jeho odvaze a nasazení nic nezměnila ani dlouhá léta vězení a internace," uvedl Vokál.

Otčenášek loni v květnu v Hradci Králové veřejně oslavil své 90. narozeniny. "Arcibiskup Otčenášek je naprosto mimořádnou osobností nejen české katolické církve, ale celé naší země. Pro celou naši zemi je výraznou morální autoritou a já doufám, že si toho více a více lidí začíná být vědomo," řekl tehdy novinářům prezident Václav Klaus.

Idea "univerzálního spřátelování"

Arcibiskup v posledních letech často připomínal svou životní ideu "univerzálního spřátelování", jejímž základem jsou přátelství, vzájemnost, soucit, nezištnost a naděje.

"Spřátelování, tedy vzájemná láska všech se všemi a Bohem, by mělo být lékem, takovým penicilinem, na všechny bolesti světa," řekl Otčenášek u příležitosti svých 85. narozenin.

Karel Otčenášek se narodil v Českém Meziříčí na Rychnovsku 13. dubna 1920. Knězem se stal v březnu 1945, o pět let později byl tajně vysvěcen na biskupa. Deset a půl roku byl vězněn v komunistických žalářích. Po amnestii v roce 1962 pracoval jako dělník v mlékárně. Do duchovní správy se mohl vrátit v roce 1965.

Do úřadu hradeckého biskupa se vrátil v prosinci 1989. Rezignoval v červnu 1998. Krátce nato mu tehdejší papež Jan Pavel II. pro jeho zásluhy udělil osobní titul arcibiskupa. V roce 1995 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka, získal také čestné občanství Hradce Králové a další ocenění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám