Hlavní obsah

Zemědělcům se vrátí zelená nafta, odsouhlasila vláda

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zemědělci budou moci znovu uplatňovat vratky na spotřební dani za palivo známé jako zelená nafta. Tuto výhodu zrušil vloni kabinet Petra Nečase, vláda Bohuslava Sobotky ji chce co nejdříve znovu zavést.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Vláda schválila novelu zákona o spotřební dani, kde se vracíme k osvědčenému systému podpory našich zemědělců formou vrácení části spotřební daně,“ informoval po středečním jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda Petra Nečase v rámci úsporných opatření v roce 2012 nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Následně zemědělci na protest zpomalovali jízdami strojů dopravu na silnicích po celé republice. Nečasův kabinet nakonec své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

Podle Sobotky ale zrušení zelené nafty zhoršuje konkurenceschopnost zemědělců. K zachování daňové úlevy pro zemědělce se vláda zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento návrh odsouhlasila.

Nyní se jim má znovu vracet 40 procent spotřební daně u motorové nafty a 50 procent u směsné nafty.

Účinnost novely je podle premiéra nastavena tak, aby zemědělci mohli začít zelenou naftu uplatňovat co nejdříve po schválení normy. Záležet však bude podle něj na tom, jak se zachovají strany bývalé koalice ODS a TOP 09, zda například nebudou zdržovat schůze a podobně.

Sám je ale připraven začlenit jednání o této normě i do plánované mimořádné červencové schůze Sněmovny. „ODS a TOP 09 už zemědělcům uškodily dost, měly by přiznat chybu a neblokovat jednání,“ uvedl Sobotka.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek informoval o tom, že jeho stranický kolega Marian Jurečka, ministr zemědělství, který v zemědělství podniká, nebude zelenou naftu využívat, stejně jako Jurečkova manželka.

Reklama

Výběr článků

Načítám