Hlavní obsah

Zemanův mluvčí se opět vrhne do studia Přítomnosti, předčasné závěry odmítá

Novinky, jas

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček hodlá po návratu z USA a návštěvě Plzeňského kraje, kde doprovázel Miloše Zemana, pokračovat v pátrání po údajném článku Ferdinanda Peroutky s názvem Hitler je gentleman. Zeman je navzdory tvrzení odborníků přesvědčen o existenci článku na stránkách Přítomnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Článek

Ovčáčkovi nabídl pomoc týdeník Občanské právo, který dohledal, že Adolf Hitler a Benito Mussolini byli za „gentlemany, kteří přitahují všechny civilizované lidi v Německu a Itálii” označováni v depeších amerických velvyslanců v obou zemích, neboť „dávají velkou naději na ochranu zahraničních investic před bolševiky”.

„Já bych to nechtěl vůbec hodnotit,” zareagoval Ovčáček s tím, že ve volném čase bude pokračovat „ve výzkumné činnosti týkající se Ferdinanda Peroutky”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Určitě seznámím v pravý čas s výsledky svého pátrání, ale věnuji tomu veškerou pečlivost a nechci v žádném případě uvádět žádné předčasné závěry,” dodal mluvčí.

O existenci článku je přesvědčen prezident Miloš Zeman, který titulkem článku operoval v projevu k připomenutí osvobození koncentračního tábora Osvětim.

Proti jeho slovům se ohradilo Sdružení Ferdinanda Peroutky i odborníci. Česká televize před časem upozornila, že spojení Hitler je gentleman lze dohledat v článku v časopise Svět ze září 1942, který jej  citoval s odkazem na přednášku geologa Waltera Bergmana v Los Angeles. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám