Hlavní obsah

Zemanův kancléř Mynář vlastní majetek v hodnotě 100 miliónů korun

Hradní kancléř Vratislav Mynář vlastní na 125 pozemků, mezi nimi značnou část v městysu Osvětimany, domy v Praze či Brně v hodnotě desítek miliónů korun a akcie Unipetrolu nebo Pražské teplárenské. Na účtu v bance má 13,5 miliónu korun a další desítky miliónů půjčil svým vlastním firmám. Vyplývá to z Mynářova majetkového přiznání, které poprvé zveřejnil. Píše to páteční deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Článek

Kancléř dlouho odmítal přiznání zveřejnit. Přimělo ho k tomu až rozhodnutí soudu, který vloni stvrdil, že se povinnost zveřejňovat majetek vztahuje i na hradního kancléře. Nyní ministerstvo spravedlnosti vložilo Mynářovo přiznání do nového registru, který má umožnit ověřit, jak si politici či úředníci ve funkci přilepšili, píše list. Připomíná ale, že Mynář nikdy dříve majetkové přiznání nezveřejnil, a tak u něj porovnání není možné.

Mynář podle svých slov nastřádal peníze na tak rozsáhlý majetek dlouho předtím, než nastoupil na Hrad. „Měl jsem podnikání v nakládání s odpadem se dvěma dalšími partnery. Jedním z nich je Vladimír Pavlík. A v určitém období jsme patřili k největším v republice. Pak jsme to prodali nadnárodní francouzské společnosti,” řekl deníku Mynář.

Foto: Petr Horník, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Kancléř se v dokumentu hlásí k vlastnictví pěti firem, které za jeho působení v úřadu vykázaly ztrátu přes 15 miliónů korun. Mynář jim půjčoval, dluží mu více než 60 miliónů korun.

Desítky pozemků i dotace na penzión

Dále vlastní 125 pozemků, převážně v moravském městysu Osvětimany, kde tvoří základ jeho lyžařského areálu. K němu patří také restaurace a penzión, na který dostal v roce 2011 evropskou dotaci, píše list. Za dobu, co působí na postu kancléře, firma O.L.G.A. – S.K.I., která areál provozuje, prodělala celkem 1,6 miliónu korun.

Foto: blesk.cz

Vila v pražských Strašnicích, kterou Mynář koupil.

Mynář vlastní i vilu v pražských Strašnicích a dům v historickém jádru Prahy prostřednictvím firmy VV Invest  v odhadované hodnotě až 70 miliónů korun. Historický dům vlastní kancléř také v Brně. Zde mu patří také byt ve vilové čtvrti.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům na Jánském vršku v Praze (uprostřed), který patří hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi.

Kancléř drží i cenné papíry. Z majetkového přiznání ale není jasné kolik. Zákon sice vyžaduje, aby je přiznal, ale už nenařizuje uvést jejich počet či hodnotu. Podle Mynáře je to zanedbatelné množství ještě z kupónové privatizace. Podle dokumentu má akcie firem Pražská teplárenská, Unipetrol či Komerční banka. Ta mu také zprostředkovává investice do podílových fondů. Kancléř investuje i prostřednictvím ČSOB.

Vedle dlouhodobého otálení se zveřejněním majetkového přiznání čelí Mynář také kritice ohledně bezpečnostní prověrky, kterou dodnes nemá. Diskusi vyvolal v roce 2014 i jeho nákup vily v Praze, který byl podle odborníků podezřele levný.

Reklama

Výběr článků

Načítám