Hlavní obsah

Zemanovi přinesou na inauguraci nejvyšší státní vyznamenání

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezidentská inaugurace Miloše Zemana, která proběhne v pátek 8. března, bude obsahovat řadu nových prvků, které se doposud neužívaly. Slavnostní akt bude přenášen na velkoplošné obrazovky na III. nádvoří Pražského hradu a Hradčanské náměstí, do Vladislavského sálu budou ve zvláštním průvodu vnesena nejvyšší státní vyznamenání.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

Inaugurace bude podle Zemanovy mluvčí Hany Burianové obsahovat celkově jedenáct nových prvků. „Poprvé budou při složení slibu prezidenta republiky ve Vladislavském sále Pražského hradu nesena ve zvláštním průvodu nejvyšší státní vyznamenání České republiky, kterých se prezident republiky stává nositelem od okamžiku složení slibu: Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka,“ prozradila ve středu Burianová.

Foto: Petr Horník, Právo

Přípravy na inauguraci na Pražském hradě

Potvrdila také, že bude slavnostně na inauguraci nesen originál Ústavy ČR. „Dále bude poprvé ve zvláštním procesí ve Vladislavském sále Pražského hradu nesen slavnostní výtisk Ústavy České republiky, na kterou skládali svůj slib prezident republiky Václav Havel (1993 a 1998) a prezident republiky Václav Klaus (2003 a 2008),“ uvedla Burianová.

Poprvé i s obrazem

Inauguraci budou mít možnost lidé sledovat přímo na Hradě. „Pro občany bude poprvé v historii přenášen slavnostní ceremoniál složení slibu z Vladislavského sálu na velkoplošné obrazovky na III. nádvoří a Hradčanské náměstí. V minulosti byl přenášen pouze zvuk,“ dodala Zemanova mluvčí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Generální zkouška na inauguraci prezidenta

Zeman přijde v den inaugurace na Hrad v devět hodin ráno. Od 10:00 do 10:40 bude probíhat samotný slavnostní akt složení slibu ve Vladislavském sále Pražského hradu. V 10:50 bude zahájena na III. nádvoří Pražského hradu vojenská přehlídka. Potrvá 20 minut.

Následně Zeman položí květiny k ostatkům sv. Václava v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. V 11:40 následuje položení věnce k soše prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Na závěr Zeman poobědvá v době mezi 12:15 až 14:00 s nejvyššími ústavními činiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám