Hlavní obsah

Zemanovci už nejsou členy ČSSD, oznámil Paroubek

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Šéf soc. dem. Jiří Paroubek v nejnovějším vydání vnitrostranického bulletinu, který má Právo k dispozici, oznámil, že členové Přípravného výboru Strany práv občanů (SPO) přestali být členy ČSSD. Mluvčí výboru, exministr školství Eduard Zeman ve středu Právu řekl, že Paroubkovo jednání jde nad rámec zákona, zároveň ale vzal vyloučení ze soc. dem. na vědomí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sjezd rozhodl, že Miloš Zeman bude šéfem nového subjektu Strana práv občanů.

Článek

„V duchu Stanov ČSSD přestali být členy ČSSD, kteří jsou členy Přípravného výboru „Strany práv občanů“. Jedná se jmenovitě o Jaromíra Schlinga, Eduarda Zemana, Jana Fencla a Miloše Kužvarta. Politická bigamie není možná,“ napsal Paroubek.

Eduard Zeman uvedl, že již dopředu oznámil záměr vystoupit z ČSSD. Chtěl v tomto smyslu zaslat straně dopis: „Bral jsem to jako slušnost.“ Paroubek ale události předběhl.

„My čtyři rozhodně nejsme nyní takové nebezpečí, aby nás honem museli vyloučit,“ domnívá se mluvčí Eduard Zeman.

Zákon neumožňuje členství ve dvou politických stranách, otázku přípravného výboru ale neřeší. „Myslím, že vyloučení je nad rámec zákona,“ uvedl.

Stanovy ČSSD, které jsou k dispozici na webových stránkách strany, uvádějí, že řádné členství zaniká dnem přijetí do jiné politické strany nebo hnutí. Tato podmínka nebyla splněna, protože zemanovská strana ještě nebyla oficiálně zaregistrována a nyní tedy nelze do ní vstupovat. Stanovy připouští možnost, kterou chtěl zvolit E. Zeman, tedy oznámení o vystoupení z ČSSD.

Ke zrušení členství v soc. dem. ale „může dojít“, jak stanovy soc. dem. uvádějí, pokud se člen aktivně podílí na činnosti jiných stran nebo hnutí, a to bez souhlasu orgánu ČSSD. A také v případě, jestliže člen závažně poruší stanovy a zpochybňuje úsilí o plnění volebního programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám