Hlavní obsah

Zeman zveřejnil fotografii, která bude podkladem pro poštovní známku

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Prezidentská známka s portrétem Miloše Zemana nevznikne na základě netradiční oficiální fotografie, na níž má vítěz přímé volby sepjaté ruce. Využit bude klasický portrét, který Zemanův tým zveřejnil ve středu. Snímek, stejně jako ten oficiální, pochází z dílny fotografa Herberta Slavíka.

Foto: Herbert Slavík

Článek

Fotografii, na základě které známka vznikne, už má k dispozici Česká pošta (ČP). Novinkám to ve středu řekl ředitel odboru komunikace ČP Ivo Mravinac. Podle něj to urychlí vznik tradiční prezidentské poštovní známky. „Pozitivní zprávou je, že jsme dostali dříve oficiální portrét pana prezidenta,“ sdělil Mravinac s tím, že jde o měsíční předstih.

Práce na známce se podle něj zhostí vynikající rytec Miloš Ondráček. Vytvoří předlohu budoucí poštovní ceniny. Původně pošta počítala s tím, že známka bude v prodeji až koncem května. Předstih umožní, aby tomu tak bylo už na konci dubna nebo na začátku května.

Foto: Herbert Slavík

To platí za situace, kdy prezident schválí první Ondráčkův návrh. Hlava státu má totiž pravomoc vyslovit s podobou známky nesouhlas a požadovat změnu. Mravinac doplnil, že se prezidentská známka může začít prodávat, až bude k dispozici na všech pobočkách pošty. Distribuce podle něj trvá deset až čtrnáct dní.

Foto: Herbert Slavík

Oficiální portrét nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana

Teprve v neděli Zeman zveřejnil oficiální portrét, jehož autorem je rovněž Herbert Slavík. Fotografie je unikátní v tom, že nabourává tradici oficiálních prezidentských snímků vzniklých po roce 1918. Zeman má totiž na fotce založené ruce. [celá zpráva]

Anketa

Které vyobrazení Miloše Zemana se vám líbí víc?
Oficiální portrét
22,3 %
Poštovní známka
77,7 %
Celkem hlasovalo 35026 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám