Hlavní obsah

Zeman zkritizoval ukrajinského premiéra za výrok o Sovětském svazu

Praha

Preziden Miloš Zeman ostře zkritizoval ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka za jeho výrok o sovětském vojenském vstupu na Ukrajinu a do Německa za druhé světové války. Na tiskové konferenci to v úterý řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle Ovčáčka jde o pokus o účelové přetáčení dějin druhé světové války.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Jaceňuk před dvěma týdny v rozhovoru s televizí ARD použil srovnání mezi současnými boji na východě Ukrajiny a druhou světovou válkou. „Všichni si velmi dobře vzpomínáme na sovětský vojenský vstup na Ukrajinu a do Německa," řekl podle televizního tlumočníka.

Slova ukrajinského premiéra vyvolala v Moskvě pobouření. [celá zpráva]

„Pan prezident ostře odsuzuje výrok ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, který zazněl v německé televizi ARD, že všichni pamatujeme sovětskou invazi jak na Ukrajinu, tak do Německa," řekl Ovčáček.

„Připomínám, že i opravená verze nerozptýlila dojem, že došlo k pokusu k účelovému přetáčení dějin druhé světové války," dodal mluvčí.

Ruská diplomacie kvůli výroku Jaceňuka poslala nótu na německé ministerstvo zahraničí a požadovala po Berlínu, aby se od Jaceňukových výroků distancoval. Německá diplomacie to odmítla.

Zeman Jaceňuka kritizoval i v minulosti. Zatímco ukrajinského prezidenta Porošenka nazval prezidentem míru, Jaceňuka označil za premiéra války. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám