Hlavní obsah

Zeman zatím odmítá do kauzy Drobil kvůli žalobkyni Hercegové zasahovat

– Praha
Právo, ČTK, Jakub Troníček

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se k dopisu žalobkyně Jany Hercegové nechtěl vyjadřovat s tím, že nezná ani jeho obsah, ani aktuální stav celého řízení. Časopis Respekt v pondělí zveřejnil dokument, podle nějž Hercegová tlačila na svou podřízenou, aby se nesnažila vyšetřit kauzu Drobil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s šéfem žalobců Pavlem Zemanem

Článek

„Jedná se o trestní věc, která je dosud v běhu a není zatím skončená. Z tohoto důvodu nižší státní zastupitelství, která jsou ve věci činná, jednotlivé úkony prověřování Nejvyššímu státnímu zastupitelství nepředkládají,“ vzkázal k tomu Zeman přes svou mluvčí Helenu Markusovou.

Ta zároveň dodala, že nejvyšší žalobce už před časem svůj názor dostatečně vyjádřil tím, že podřízeným státním zastupitelstvím přikázal v prověřování pokračovat. „V této souvislosti uvedl, že bude kladen důraz na to, aby byly prověřeny všechny aspekty a souvislosti možného trestného jednání,“ uvedla Markusová.

Žalobkyně Jana Hercegová z městského státního zastupitelství nabádala podřízenou obvodní státní zástupkyni pro Prahu 1 Šárku Pokornou, aby se nesnažila vyšetřit podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Napsal to týdeník Respekt ve svém nejnovějším vydání. Vyplývá to podle něj z dokumentu podepsaného Hercegovou. Exministr životního prostředí Pavel Drobil Právu sdělil, že Hercegovou nezná a podle něj se ničím neprohřešila.

„Dokument č. 1439, který má Respekt k dispozici, zároveň žalobkyni upozorňuje, že vzepřít se tomuto ‚doporučení‘ není možné,“ uvádí týdeník. Hercegová obvinění odmítla. „Že to nechci prověřit, je nehorázné tvrzení,“ řekla Respektu. Jde podle ní o věc, která není určena médiím, ale „je čistě pro stupně státního zastupitelství“. Pokorná prý mluví podobně. „Žádný dopis na mě nemůže a nebude mít vliv,“ cituje ji týdeník.

Případem se podle týdeníku Respektu zpočátku z vlastní aktivity zabývali dva žalobci - Pokorná a Adam Borgula ve svých okrscích Praha 1 a Praha 4. V lednu se prý u nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana konala porada, které se kromě dvou uvedených účastnili i Hercegová a vrchní žalobce Vlastimil Rampula.

„Šéfžalobce Zeman je na zmíněné poradě vyzval, ať pátrání spojí v jedno, protože jedině to může vést k úspěšnému odhalení úplatkářů,“ píše Respekt, podle něhož ale Zemanův apel nevyslyšeli. „A rozsekanou kauzu naopak po třech měsících uzavřeli s tím, že se nic protizákonného nestalo,“ dodává.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) pak ale nařídilo prověřování bývalého ministra životního prostředí zahájit, protože podle NSZ je podezřelý z korupce, informoval v dubnu server Aktuálně.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám