Hlavní obsah

Zeman vyzval vládu, aby nežila na dluh a povyhazovala úředníky

Novinky, Renáta Bohuslavová

Prezident Miloš Zeman při svém projevu na půdě Sněmovny ve středu podpořil menšinovou vládu ANO s ČSSD a podporou komunistů. Zároveň ji ale kritizoval kvůli plýtvání penězi a schodkovému rozpočtu. Vláda po jeho vystoupení na mimořádné schůzi žádá o důvěru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman ve Sněmovně před hlasováním o důvěře pro druhou Babišovu vládu

Článek

„Poblahopřál jsem všem třem předsedům za úspěšné dovršení velmi složitých jednání a chtěl bych jako rozený optimista vyjádřit naději, že dnes Sněmovna této vládě vyjádří důvěru,” řekl Zeman na úvod svého projevu před poslanci. Jeho slova tak směřovala na premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, lídra ČSSD Jana Hamáčka a šéfa komunistů Vojtěcha Filipa.

Dále však kritizoval vládu a její konkrétní cíle vytyčené v programovém prohlášení. Problém má především s tím, že vláda pro rok 2019 počítá s deficitem 50 miliard korun. Schodkový rozpočet lze podle něj pochopit v době krize, nikoliv hospodářského růstu. Cílem je podle něj rozpočet minimálně vyrovnaný. Upozornil i na to, že v rozpočtu není uvedeno, kde vláda vezme peníze na investice a platy.

„Zdrojem na investice by měl být deficitní rozpočet, že 50 miliard deficitu ponecháme a věnujeme je na investice. Je to hezký alibismus, ale politika je také o symbolech a gestech. Neměli bychom zmrazovat takto vysoký deficit,” prohlásil Zeman.

Podle Zemana má stát moc úředníků

Kritizoval i velké množství úředníků, které podle něj Česko má. „Za mé vlády bylo státních úředníků 80 tisíc. Dnes jejich je 150 tisíc. „Že si tito lidé často vymýšlejí práci, která je zbytečná, to je věc jedna, že tomu bezmezně přihlížíme, to je věc druhá,” řekl Zeman.

Vládu naopak pochválil za to, že v programovém prohlášení připravila plán investic do energetiky a infrastruktury.

V tom, že Česko má mnoho úředníků, s ním souhlasí i Babiš, který ve svém projevu před poslanci řekl, že je potřeba byrokracii snížit a pomoci tomu i elektronizací státní správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám