Hlavní obsah

Zeman vyznamenal Zlatým křížem hrdiny, kteří zachránili život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cenu za nejlepší záchranářský čin v roce 2014 dostal ve čtvrtek na Pražském hradě in memoriam student Petr Vejvoda, který loni zahynul, když bránil spolužačku před psychicky nemocnou ženou ve Žďáru nad Sázavou. Za Petra Vejvodu Zlatý kříž převzali rodiče.

Zeman vyznamenal Zlatým křížem hrdiny, kteří zachránili životVideo: Novinky

 
Článek

„Ocenění si velmi vážíme, je od srdce, ale určitě by bylo lepší, kdyby si ho mohl převzít syn sám osobně,“ řekl otec oceněného Petra Kamil Vejvoda. „Je to pro nás velká čest, vážíme si toho a myslím, že Péťa, který se na nás dívá, by z toho měl velkou radost,“ doplnila matka Radka.

Cenu z rukou prezidenta Miloše Zemana převzal i policejní vyjednavač Petr Gruber, který při žďárském útoku zasahoval, nebo učitelka Martina Zbytková, která zachránila dva chlapce spadlé do studny.

„Nejhorší byl asi ten první týden, ale teď se to vrátilo zase zpátky do reálu. Je to, jako byste se vybourali a museli pak sednout poprvé do auta,“ odpověděla učitelka na otázku, s jakými pocity chodí dnes do práce.

Poraněného při dopravní nehodě zachránil také Vladimír Khodl, za což ve čtvrtek obdržel Cenu policejního prezidenta.

Zeman: Větší pozornost prohlídkám

V projevu se prezident pozastavil nad odborným vyšetřováním lidí, jako byla útočnice ve Žďáru nebo útočník v Uherském Brodě. "Plně uznávám, že nelze zcela eliminovat činy šílenců, jako byl nejenom čin šílené ženy ve Žďáru nad Sázavou, ale také čin šíleného střelce v Uherském Brodě. Na druhé straně si kladu otázku, zda psychologické testy a obecně vyšetřování duševních chorob je u nás skutečně na té úrovni, aby se podařilo alespoň některým z těchto činů zabránit," uvedl Zeman.

"Velmi bych si přál, abychom na lidi tohoto typu pohlíželi jako na ty, kdo ohrožují bezpečnost svých spoluobčanů, a abychom prohlídkám těchto lidí a případně umístění v psychiatrických léčebnách věnovali větší a důkladnější pozornost, než tomu bylo v minulosti," vyzval prezident.

I letos byla hlavním partnerem Zlatého záchranářského kříže společnost Seznam.cz. Další ocenění in memoriam předal rodičům Petra Vejvody výkonný ředitel společnosti Michal Feix.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám