Hlavní obsah

Zeman: V Peroutkových písemnostech jsme zjistili daleko horší věci

Právo, vor

Podle prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček objevil při prohledávání písemností Ferdinanda Peroutky mnohem horší vyjádření, než prezident citoval na pražském fóru k holokaustu na konci ledna. Uvedl to na setkání s občany Mariánských Lázní v sále hotelu Continental na dotaz jednoho z místních občanů, který se ptal, kdy svá tvrzení o Peroutkovi doloží nebo se veřejnosti omluví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Netrpělivě čekám, až mnou citovaný článek můj mluvčí Ovčáček objeví. Problém je v tom, že jej hledá ve svém volném čase, což je při jeho pracovním vytížení problém,“ uvedl Zeman.

„Nicméně prozkoumává Peroutkovy písemnosti od roku 1939, v kterých zjistil daleko horší věci, než o kterých jsem já hovořil, tedy o článku, který jsem viděl na vlastní oči,“ pokračoval Zeman.

„Při prohledávání písemností jsme například našli článek z dubna 1939, tedy měsíc po okupaci Německem, v kterém označuje Hitlera za největšího z Němců. V únoru 1939 píše – nevěřte emigraci, nevěřte, že nám Moskva pomůže, nevěřte, že se Beneš vrátí. V článku napsaném po 15. březnu 1939 píše, že výnos vůdce o protektorátu je naší novou ústavou,“ popisoval Zeman.

Poté zopakoval, že když Ovčáček nenajde článek citovaný na konferenci o holokaustu, tak se omluví. „Věřím, že ho najde, protože jsem ho viděl,“ dodal Zeman.

Ovčáček v pondělí na Twitteru uvedl, že příští týden „začneme postupně zveřejňovat kontroverzní články F. Peroutky z druhé republiky a počátku protektorátu".

Foto: Ilse Krausová, ČTK

Ferdinand Peroutka

Podle sdružení nelze článek dohledat

Na pražském fóru k holokaustu hovořil Zeman na konci ledna o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci nacismem. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ,Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ,Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," pronesl tehdy Zeman.

Kvůli tomu se na něj snesla kritika. Historik a publicista Petr Zídek a později i Sdružení Ferdinanda Peroutky tehdy upozornili, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích je Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. To později potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský, který revui Přítomnost v současnosti vydává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám