Hlavní obsah

Zeman udělil nejvíc vyznamenání za dobu svého prezidentování, Havla nepřekonal

Prezident Miloš Zeman v sobotu udělil nejvyšší počet vyznamenání za své téměř pětileté působení ve funkci prezidenta republiky. Oceněním 39 osobností ale na rekord prvního českého prezidenta Václava Havla zdaleka nedosáhl, ten v roce 1998 vyznamenal 89 lidí. Jeho následník Václav Klaus uděloval pravidelně lehce nad 20 vyznamenání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman při ceremoniálu udílení státních vyznamenání na Pražském hradě

Článek

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Vyznamenáni mohou být čeští občané 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli. Tradičně je pro oceňování vyhrazen večer 28. října.

Havel počtem vyznamenaných nešetřil. Mezi lety 1995 a 2002 jich udělil víc než 400. V roce 1998 vyznamenal téměř 90 osobností, za což ho kritizoval tehdejší předseda Poslanecké sněmovny a ODS a následník ve funkci prezidenta Klaus. Řekl tehdy, že nejvyšší státní vyznamenání se mají udělovat ročně pouze malému počtu osobností a nikoli hned několika desítkám lidí.

Foto: Právo

Prezidenti Václav Klaus, Miloš Zeman a Václav Havel

„Vyznamenání má být jako šafránu. Vyznamenán velikou státní cenou má být člověk, kterého všichni známe, který něco znamená, který se zapíše do historie naší země,“ poznamenal Klaus v roce 1998.

Sám Klaus pak během desetiletého působení na Pražském hradě každoročně 28. října uděloval mezi 20 a 24 vyznamenáními. Jen v den 90. výročí založení Československa v roce 2008 ocenil 28 osobností.

Zeman nejméně vyznamenání udělil v roce 2013, a to 29. O rok později ocenil o čtyři lidi více a v roce 2015 vybral 35 osobností. Loni dal řády nebo medaile 30 lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám