Hlavní obsah

Zeman udělil dvě milosti

Prezident Miloš Zeman se rozhodl udělit milost dvěma mužům. Jednomu ze zdravotních důvodů, neboť dotyčný čeká na transplantaci srdce a není schopen výkonu trestu, a druhému kvůli tomu, že neváhal zachránit život jiné osobě. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

První omilostněný trpí onemocněním srdce a jeho jedinou léčebnou možností je transplantace. Již několik let tak není schopen výkonu trestu, který dostal za přečiny maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Na tříletý zákaz řízení motorových vozidel se milost nevztahuje, konstatoval Ovčáček.

Druhý popisovaný případ se podle mluvčího vymyká prezidentem nastavené podmínce závažného zdravotního stavu, hlava státu však ocenila, že muž zachránil lidský život, když včas poskytl první pomoc. Podrobnosti Hrad neuvedl.

Zemanem omilostněný muž spáchal 18 trestných činů včetně vraždy

Krimi

„Pan prezident však považoval za správné ocenit tento mimořádný a chvályhodný skutek tím, že omilostněnému prominul zbytek nepodmíněného trestu odnětí svobody uloženého mu za přečiny zanedbání povinné výživy,” dodal s tím, že muž si část trestu odpykal a ve vězení byl velmi dobře hodnocen.

Oba podněty prezidentovi předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám