Hlavní obsah

Zeman trvá na existenci článku Hitler je gentleman od Peroutky. Ovčáček bude hledat dál

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček bude dál hledat článek Hitler je gentleman, který měl podle prezidenta Miloše Zemana napsat novinář Ferdinand Peroutka a měl vyjít v Přítomnosti. Zemanův názor nezměnil ani nález článku Hitler - gentleman, který v roce 1937 otisklo Rudé právo. Hlava státu trvá na tom, že Peroutkův text existuje. Podle svého mluvčího nemá důvod měnit svá slova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

„Ten nález je velmi cenný a je velmi zajímavou indicií, která dokládá vše, co jsem celou dobu během pátrání po článku Ferdinanda Peroutky říkal,“ sdělil Novinkám Ovčáček k nálezu historika Jana Galandauera.

Historik dohledal článek s titulkem Hitler - gentleman, který odsuzoval útok pravicového agrárního deníku Venkov proti národním socialistům, k nimž měl Peroutka blízko. Článek, o jehož nálezu informoval deník Právo v sobotu, Hitlera vůbec neoceňuje.

„Ukazuje to obraz doby, je to materiál, který mě povede dál v mém pátrání po článku, který zmínil pan prezident,“ podotkl mluvčí.

Foto: Archiv, Právo

Titulní strana deníku Rudé právo z 24. února 1937. Článek Hitler - gentleman je umístěn vlevo dole.

Na otázku, zda Zeman opravdu trvá na tom, že Peroutka článek Hitler je gentleman napsal, mluvčí odpověděl: „Pan prezident nemá důvod měnit svá slova. Nikdy se tomu tak nestalo. Nemohu za to, že čeští novináři nerozumí historii a myslí si, že na základě tohoto článku dosáhli nějakého zásadního a závěrečného sdělení. Naopak. Ten článek - mám velkou radost, podporuje vše, co jsem celou dobu tvrdil.“

Zdůraznil, že Zeman se už před rokem omluvil za to, že se článek doposud nepodařilo nalézt. Zopakoval, že Peroutka byl skvělý a brilantní novinář, ale měl krátké období, kdy selhal.

„Je to období, kdy selhaly elity ve své naivitě, že agresorovi je možné ustupovat a je možné se dohodnout,“ tvrdí Ovčáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám