Hlavní obsah

Zeman se zpožděně omluvil za svá slova o vyžírkovi

Právo, lek, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý premiér a předseda ČSSD se dva roky po pravomocném rozhodnutí soudu omlouvá výtvarníkovi Jiřímu Novotnému za svůj výrok z podzimu 1998. Podle výroku soudu se Zeman měl omluvit už v dubnu 2002.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Sportovní hry mládeže v Krupce 2016

Článek

Plné znění omluvy, jak to přikázal soud, Zeman však nechal zveřejnit až nyní. Omluva je v podobě Zemanova placeného inzerátu. "Nechci být nezdvořilý, ale obávám se, že jakýsi vyžírka, který kdysi stvořil logo sociální demokracie, někdy začátkem 90. let, dospěl po našem vítězství ve volbách k tomu, že na tom může vydělat," prohlásil tehdy veřejně Zeman.

Novotný pro soc. dem. růži vytvořil na základě smlouvy z roku 1991 za 8000 korun, v březnu 1998 pak za užívání díla žádal více než jeden milión korun. ČSSD musela v souladu s autorským zákonem podle soudního rozhodnutí za tříleté užívání symbolu výtvarníkovi zaplatit 750 tisíc korun.

.: Inzerát zveřejněný v úterním Právu.

Novotný později u městského soudu napadl i Zemanův výrok. Soud žalobci vyhověl a zároveň mu přiznal 50tisícové odškodné, což později odvolací instance snížila na 20 tisíc korun. Zeman je musí Novotnému vyplatit. "Rozhodnutí nabylo právní moci 7. března 2002," potvrdila Právu pověřená místopředsedkyně pražského městského soudu Monika Vacková.

Omluva měla být zveřejněna formou placené inzerce do 30 dnů od právní moci rozsudku, a to v denících, které Zemanovu větu otiskly, tedy v Právu, MfD a LN. "Takový výrok je dehonestující, podsouvá totiž žalobci (Novotnému), že chce získat bezdůvodný a neúměrný majetkový prospěch," stojí v odůvodnění rozsudku.

Zeman se ještě bránil u Nejvyššího soudu, ten ovšem jeho dovolání v červnu roku 2003 odmítl. "Lze pochopit, že pokud se někdo s rozhodnutím soudů neztotožňuje a podává si opravný prostředek, tak chce počkat, jak rozhodne Nejvyšší soud. Ale i rozhodnutí Nejvyššího soudu je už v platnosti rok, to znamená, že zde žalovaný (Zeman) nerespektoval pravomocné rozhodnutí soudu," dodala Vacková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám