Hlavní obsah

Zeman se mýlí. ČNB se dá alespoň kritizovat, nadnárodní instituce ne, řekl Klaus

Novinky, Václav Lang
Praha

Exprezident Václav Klaus nesouhlasí s názorem svého následovníka v úřadu Miloše Zemana, jenž připustil, že loňskou devalvaci koruny provedla Česká národní banka proto, aby oddálila přijetí eura, a zachovala si tak více pravomocí. Uvedl to v pátek na dotaz Novinek.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus opakovaně kritizoval postup ČNB při loňské intervenci. Názor Miloše Zemana ale nesdílí. „Prezident Zeman označil intervenci ČNB za svévolný pokus o oddálení vstupu České republiky do eurozóny. Myslím, že se mýlí. Jako zásadní odpůrce přijetí eura bych mohl říci, že každý krok, jak jeho přijetí oddálit, považuji v podstatě za žádoucí, přesto si myslím, že to ČNB udělala z jiného důvodu,“ řekl Klaus Novinkám.

Hlavním úmyslem ČNB při intervenci byla podle něj snaha o oslabení koruny v době, kdy ekonomika dosáhla svého největšího historického přebytku, aby tím podpořila vývoz a eventuálně tak ekonomický růst.

„Nic takového se nestalo. Manipulace s nejvýznamnější ekonomickou cenou, a tou měnový kurz v každém případě je, ekonomiku narušuje a destabilizuje, protože ovlivňuje tisíce každodenních ekonomických rozhodnutí,“ prohlásil.

Legitimní opatření

„Jakkoli se mi toto opatření ČNB nelíbí, přesto je to opatření učiněné legitimně naší vlastní institucí, a proto nechci, aby rozhodování o takovýchto věcech bylo přenášeno do nadnárodních struktur. Ať to zůstane v rukou ČNB. Tu máme právo kritizovat, nadnárodní instituce kritizovat nemůžeme, respektive nemá to sebemenší význam,“ dodal.

Reagoval tak na slova Miloše Zemana, který připustil, že ČNB mohla devalvací sledovat zcela jiné zájmy. „Nemohu vyloučit, že kroky, které podnikla ČNB s devalvací české měny, mohou být motivovány snahou prodloužit interval, kdy Česká republika vstoupí do eurozóny, a tím si zachovat kompetence této instituce,“ uvedl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám