Hlavní obsah

Zeman se kvůli Izraeli obul do Petříčka, Zaorálka a Schwarzenberga

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odsoudil společný článek ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho předchůdců Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Karla Schwarzenberga (TOP 09), kteří kritizovali izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Podle Zemana článek otištěný v sobotním vydání deníku Právo narušuje vztahy Česka s Izraelem. K Zemanově kritice se přidal i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle trojice by byl izraelský záměr porušením mezinárodního práva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš zeman

Článek

Izraelská vláda má v červenci zahájit debatu o případném připojení židovských osad k Izraeli, což by znamenalo anexi tohoto území. Palestinci a mnoho zemí považují židovské osady, které Izrael od roku 1967 vybudoval na Západním břehu Jordánu, za nelegální z pohledu Ženevské konvence, která zakazuje výstavbu na území zabraném při válce.

Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?

Domácí

Izrael argumentuje svými bezpečnostními potřebami a rovněž biblickým odkazem na historické židovské území, jež se nachází na dnešním Západním břehu Jordánu.

Petříček se svými dvěma předchůdci v sobotním společném článku napsal, že anexe osad by do budoucna vyloučila vytvoření samostatného státu. Upozornili, že s řešením blízkovýchodního konfliktu v podobě vytvoření izraelského a palestinského státu počítají mezinárodní dohody, rezoluce OSN i koncepce české zahraniční politiky.

Foto: ČTK

TK ministra zahraničí Tomáše Petříčka

V článku se konstatuje, že na palestinské straně sporu je řada problémů, včetně působení hnutí Hamás v Pásmu Gazy, které autoři článku označují za teroristickou organizaci.

„Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu. To ovšem neznamená, že mají být nyní obráni o úrodná území, klíčová pro vytvoření jakékoli formy palestinského státu,” uvádí článek.

Zeman: Narušuje to naše vztahy s Izraelem 

Zeman článek odsoudil. „Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem ‚Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?‘, který narušuje naše vztahy jak se Státem Izrael, tak s USA. Tento článek je popřením dosavadní zahraniční politiky České republiky vůči Státu Izrael,” uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno.
Andrej Babiš

Podle Babiše zahraniční politiku určuje vláda jako celek. „Proto je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale které je v zahraničí vnímáno jako stanovisko České republiky," řekl premiér serveru iDNES.

„Jde o úvahu ministrů, kteří mají zájem na rozvoji spolupráce s Izraelem a opakovaně izraelské přátele podpořili,” sdělila k formě společného článku mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. I proto byla podle ní zvolena forma komentáře v deníku.

Minulý týden o společném postupu v případě anexe židovských osad jednaly státy Evropské unie, neshodly se ale na přijetí možných postihů. Proti se postavila řada ministrů zahraničí, včetně Petříčka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám