Hlavní obsah

Zeman: Rusko jedná přemrštěně, ale je to reakce na hloupost bezvýznamných politiků

– Praha
Novinky, ber

Ruská reakce na odstranění sochy maršála Koněva na Praze 6 je podle prezidenta Miloše Zemana přemrštěná. Je to podle něho ale reakce na hloupost, kterou udělali čeští bezvýznamní politici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pokud nevyjedou do Ruska, tak se jim nic nestane. Pokládám to za přemrštěnou reakci, ale je to reakce na hloupost, kterou udělali naši jinak bezvýznamní politici,” sdělil prezident v Radiožurnálu.

Reagoval tím na to, že Ruská federace zahájila trestní stíhání kvůli odstranění sochy maršála Koněva na území Prahy 6. Sochu nechalo odstranit vedení městské části na začátku dubna.

Je tu Rus, který má za úkol mě a Hřiba zlikvidovat, řekl starosta Kolář

Domácí

„Praha 6, Praha a Řeporyje se mají starat o své osídlení a celostátní politiku nechat na politicích,” dodal Zeman. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) se zase dostal do sporu s Ruskem kvůli plánovanému pomníku vlasovcům v Řeporyjích a primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) je podle RIA Novosti spjat s přejmenováním náměstí před ruským velvyslanectvím podle zavražděného opozičního politika Borise Němcova

Ruská hrozba? Když se potvrdí, bude odpověď tvrdá, avizoval Havlíček

Domácí

Prezident také popřel informace v týdeníku Respekt, podle kterého do Prahy přicestoval pracovník ruských tajných služeb údajně s jedovatým ricinem. Pokud by k tomu podle něj došlo, české tajné služby by to musely potvrdit, což se podle něj nestalo.

Ricin je projímadlo, myslí si prezident

„Pobavilo mě, že ten údajný ruský agent měl přijet s ricinem, protože moje malé znalosti chemie říkají, že ricin je jakési projímadlo,” řekl k tomu Zeman. Ricin je prudký buněčný jed získávaný ze semen skočce obecného. Jako projímadlo se kdysi používal ricinový olej, nikoliv samotný ricin.

Ricin je nejúčinnější přírodní jed

  • Je 6000krát jedovatější než kyanid
  • V září 1978 zabil v Londýně bulharského disidenta Georgiho Markova
  • V roce 2010 se stopy ricinu objevily v dopisech prezidentu USA Baracku Obamovi

Reklama

Výběr článků

Načítám