Hlavní obsah

Zeman prolomí mlčení a vyjádří se k politické situaci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pátek vyjádří k politické situaci a patrně i k okolnostem ohledně sestavování nového kabinetu. Na stejný den má naplánované setkání se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman v posledních dnech na veřejnosti nevystupoval a pouze přijímal politiky, ať už s ohledem na tradiční novoroční setkání, nebo, jak je tomu v případě Sobotky, kvůli konzultacím ohledně sestavování nového kabinetu.

ČSSD, ANO a lidovci v pondělí podepsali koaliční smlouvu. Její originál chce Sobotka v pátek Zemanovi přinést. Zároveň očekává, že jej hlava státu seznámí s tím, jaký bude časový harmonogram dalších kroků ohledně vlády.

Není tajemstvím, že vůči některým adeptům na ministerské posty má Zeman výhrady. Naposledy o nich hovořil předseda Senátu Milan Štěch, který byl v úterý spolu se šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (oba ČSSD) na novoročním obědě na Pražském hradě.

Štěch uvedl, že prezidentovy výhrady jsou ke kandidátům ze všech tří stran. O koho jde, neuvedl. Štěch si ani nemyslí, že by tyto výtky znemožnily jmenování dotčených osob ministry.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

V minulosti se opakovaně v této souvislosti skloňovala jména Lubomíra Zaorálka, Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD), lidovce Mariana Jurečky a Martina Stropnického (ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám