Hlavní obsah

Zeman přišel na tripartitu. Podpořil rozpočet a navrhl zrušit podporu zelené energii

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Na pondělní jednání tripartity dorazil prezident Miloš Zeman. Na tiskové konferenci zopakoval, že podporuje chystaný rozpočet se schodkem 60 miliard korun. Apeloval také, aby se zrušila podpora pro obnovitelné zdroje energie. S tím však nesouhlasí zaměstnavatelé.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity.

Článek

Prezident ocenil přátelskou diskuzi, ve které jednání tripartity probíhalo. „Ve svém vystoupení jsem podpořil návrh zákona o státním rozpočtu. Myslím si, že asi ne dnes, ale příště se objevím na jednání kabinetu, abych podporu vyjádřil i na vládě,“ uvedl Zeman.

Ministři budou v pondělí večer o rozpočtu jednat, diskuzi ale zřejmě přeruší a rozpočet budou definitivně schvalovat za dva týdny.

Zeman také prezentoval svůj dlouhodobý postoj, že by se měla zrušit podpora pro zelenou energii. Na tom se však neshodnou s šéfem svazu průmyslu Jaroslavem Hanákem. „Skončilo to kompromisem, že bychom měli hledat gradualistické, nikoliv skokové řešení, jak dotace určitým způsobem redukovat,“ řekl Zeman.

„Doufám, že mě solární baroni nezlynčují. Všichni víme, že solární lobby má mnoho podporovatelů,“ dodal prezident.

Zeman nedal prostor k otázkám a odešel

Během tiskové konference seděl prezident v křesle. Stěžoval si, že si přeseděl nohu. Ze Strakovy akademie odešel ihned po svém vystoupení - ještě před komentářem ostatních účastníků. Novináři tak neměli možnost položit mu nějakou otázku, někteří se přitom chystali zeptat se ho na jeho pondělní přijetí kandidáta na rakouského prezidenta Norberta Hofera a jeho slova o Benešových dekretech. [celá zpráva]

„Scénář tiskové konference vzešel ze vzájemné dohody účastníků. Pan prezident považoval za zásadní sdělit své stanovisko, které předtím uvedl na velmi zajímavém jednání tripartity,” vysvětlil Novinkám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Tiskový mluvčí vlády Martin Ayrer ještě před tiskovou konferencí apeloval na novináře, aby se ptali pouze na otázky spojené s jednáním tripartity.

Zvýšení nemocenské

Tripartita se shodla, že by se měla navýšit nemocenská u dlouhodobě nemocných. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) má připravit varianty, jak problém vyřešit.

„Je na vládě, zda to bude 30 nebo 60 dní a jakým způsobem se to řešit bude. Shodli jsme se, že to je v nemocnosti velký sociální problém,“ konstatoval Hanák.

Dalším bodem jednání bylo zvýšení platů řidičů autobusů. „Došlo k finální shodě, celorepublikově se zvýší minimální platy řidičů. Ministryně Marksová připraví návrh,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

O náklady by se podle premiéra měly podělit kraje a vláda. Má jít o víc než miliardu korun.

Zrušit karenční dobu? Žádná shoda

Rozdílné názory naopak přetrvávají ohledně zrušení takzvané karenční doby. Na jedné straně stojí sociální demokracie a odbory, které chtějí v prvních třech dnech nemoci obnovit nemocenskou. Proti nim stojí lidovci, hnutí ANO a zaměstnavatelé.

„Potřebujeme zdravé zaměstnance. Nemocný zaměstnanec může nadělat obrovskou škodu,” hájil šéf odborů Josef Středula.

Tripartita se však neshodla ani na tom, zda by zaměstnanci měli mít ze zákona takzvané sick days.

Reklama

Výběr článků

Načítám