Hlavní obsah

Zeman přijme premiéra Babiše příští středu

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přijme příští týden ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda ČSSD Jan Hamáček původně oznámil, že o schůzku budou s Babišem žádat společně, Babiš pak upřesnil, že po dohodě se šéfem soc. dem. o schůzku požádal jen on. O přijetí prezidentem informoval ve středu večer prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání o situaci kolem ministra kultury.

Článek

„Nakonec jsme se s panem premiérem dohodli, že o schůzku požádá pana prezidenta sám. Koneckonců i usnesení předsednictva ČSSD ho vyzvalo k tomu, aby situaci řešil. Jsem za to rád,” sdělil Právu Hamáček. Ten původně v úterý po setkání s Babišem uvedl, že o schůzku s prezidentem požádají společně.

Babiš a Hamáček chtějí s prezidentem řešit výměnu ministra kultury. Zeman odmítá jmenovat na tento post Michala Šmardu, na němž trvá ČSSD. Slíbil, že do konce července odvolá z tohoto postu Antonína Staňka. Ten podal demisi a posléze jeho odvolání navrhl i premiér Babiš.

Místopředseda ČSSD Šmarda v pondělí po jednání předsednictva strany řekl, že pokud se situace nevyjasní do 1. srpna, podají ministři za tuto stranu demisi. Což by podle koaliční smlouvy znamenalo konec vlády.

Schůzek bylo už několik. Hamáček jednal se Zemanem kvůli výměně ministra kultury už 27. června. O pár dní později, 4. července, prezident v Lánech přijal Babiše a Hamáčka. 11. července zamířil na Hrad za Zemanem sám Babiš. O den později se prezident v Lánech sešel s Hamáčkem a Staňkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám