Hlavní obsah

Zeman přijal šéfa Národního bezpečnostního úřadu Langa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě přijal ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiřího Langa. Obsahem setkání byly aktuální úkoly úřadu. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Novinky

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ovčáček uvedl, že Zeman na schůzce „ocenil práci všech kvalitních příslušníků našich zpravodajských služeb, kteří hájí české národní zájmy”.

Lang vedl v letech 2003 až 2015 bezpečnostní informační službu (BIS), jejíž práci prezident Miloš Zeman minulý týden kritizoval. Pracovníky služby označil za čučkaře a její zprávy za plácání. [celá zpráva]

Nyní Lang působí jako šéf NBÚ. Zeman se se zpravodajcem sešel jen několik dní před naplánovaným jednáním pražského městského soudu, který bude řešit spor NBÚ a hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli neudělení bezpečnostní prověrky. Soud bude začne žalobu řešit příští středu.

Kancléř Mynář podal na NBÚ počátkem roku 2016 správní žalobu, kterou se brání proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné. V žalobě napadá jak proceduru vyřízení jeho věci, tak i důvody, pro něž úřad prověrku neudělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám