Hlavní obsah

Zeman představil Zemák a zavtipkoval na Paroubkův účet

Právo, Jiří Ovčáček

Předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman vyráží bojovat o hlasy voličů v nové verzi legendárního autobusu Zemák. Na první cestu se Zemák se Zemanem na palubě vydá už v pondělí. Šéf SPOZ si při premiéře autobusu neodpustil špičkování vůči svému konkurentovi, lídrovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Zavtipkoval na téma sexymozek.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman představuje předvolební autobus Zemák.

Článek

Veřejná premiéra Zemáku se konala v neděli před pražským Top Hotelem, kde měla SPOZ ustavující sjezd. Novopečený šéf strany Zeman hýřil bonmoty. Na paškál si nejprve vzal návrh ČSSD vyplatit penzistům 13. důchod ve výši 2400 korun.

„Někdo chce vyplatit 2400 korun žebračenky a říká tomu 13. důchod,“ kritizoval. SPOZ podle svého šéfa nabízí jiné řešení, založit penzijní fond, do kterého by šly peníze z privatizace a z dividend státních podniků. Fond by měl vyrovnávat výpadky důchodového systému.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman hovoří k lidem při zahájení kampaně.

Zeman zavtipkoval také na úkor šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Zavzpomínal, jak kdysi prohlásil, že nejdůležitějším ženským orgánem je mozek. Míní, že se tím „nejmenovaný politik“ inspiroval a vznikl termín sexymozek. Předseda SPOZ navíc prozradil, že jeho žena na něm po dvaceti letech manželství nejvíce oceňuje věrnost.

Zeman se také snaží přesvědčit, že jeho SPOZ není stranou dinosaurů. Jako důkaz si s sebou na pódium vzal dva místopředsedy nové strany, lídra pražské kandidátky Vladimíra Höniga, kterému je 27 let a lídra olomoucké kandidátky Radka Augustina, jemuž je 33 let. „Jediný dinosaurus jsem v této straně já,“ prohlásil Zeman a dodal, že i dinosauři dokázali být před vyhynutím nebezpeční.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman spolu s lídry nové strany

Zemák vyráží bojovat o hlasy voličů v pondělí, kdy se slaví již po sté MDŽ. Při veřejné premiéře ostatně dostaly přítomné ženy tradiční karafiáty, nikoliv však rudé, ale růžové.  Prvními zastávkami legendárního vozidla budou Kladno a Slaný.

„Kapitánem“ posádky Zemáku je předsedův přítel Miroslav Šlouf. SPOZ si autobus pronajala, nejde tedy o původní Zemák. Ten nyní vlastní známé JZD Hoštice u Volyně. Nová strana také nevyužívá Karosu, jako dříve, ale autobus značky MAN. Do boje o voličské hlasy vyrazila už před časem také šéfka Suverenity Jana Bobošíková v Bobobusu.

Setkání provází demonstranti

Setkání zemanovců se v poslední době neobejdou bez malé skupinky demonstrantů, kteří mají na sobě srpy, kladiva a nápisy Lukoil. V neděli si přinesli i sudy s názvem této společnosti. Akce, která využívá faktu, že jeden z finančních dárců SPOZ pracuje právě pro Lukolil, se ovšem nekonala před hotelem, kde se sjezd konal, ale o notný kus dál na příjezdové silnici.

Toho využil Zeman, který demonstranty „obalené sudy Lukoilu“ vyzval, aby přišli mezi členy jeho strany. „Jistě nejsou zaplaceni,“ ironicky poznamenal na adresu demonstrantů a dodal, že špióni z řad SPOZ zjistili, že jejich sudy jsou prázdné.

Reklama

Výběr článků

Načítám