Hlavní obsah

Zeman podle průzkumu vede před Schwarzenbergem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle průzkumu společnosti ppm factum je mírným favoritem druhého kola prezidentské volby Miloš Zeman. Dostal by 53,7 procenta hlasů, Karel Schwarzenberg by měl 46,3 procenta.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg

Článek

Podle agentury jsou ale šance obou kandidátů vyrovnané, protože o tom, koho budou volit, je definitivně rozhodnuto pouze 54 procent lidí.

"Podpora Miloše Zemana pochází hlavně od příznivců levicových stran, Karel Schwarzenberg má podporu přívrženců pravicových parlamentních stran i většiny stran mimoparlamentních (samozřejmě s výjimkou SPO-Z) a také občanů, kteří nevědí, které politické straně by chtěli dát hlas," uvedla agentura.

Ve druhém kole půjde podle tohoto průzkumu hlasovat 62,5 procenta voličů, což je srovnatelné s kolem prvním.

Foto: ppm factum

V něm zvítězil Zeman s 24,2 procenta hlasů, Schwarzenberg postoupil s nečekaným výsledkem 23,4 procenta hlasů. V prvním kole se průzkumy příliš neshodovaly s tím, jak nakonec dopadlo. Jan Fischer, který byl považován za favorita volby, vůbec nepostoupil. [celá zpráva]

Sběr dat pro druhé kolo proběhl od 16. do 18. ledna, částečně tedy po prvním televizním duelu. Odpovídal soubor 1061 starších 18 let.

Anketa

Komu dáte hlas ve druhém kole prezidentské volby?
Miloši Zemanovi
43,4 %
Karlu Schwarzenbergovi
52,2 %
Zatím nevím
0,8 %
Volit nepůjdu
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 80747 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám