Hlavní obsah

Zeman: Odešel jsem a vrátit se nechci

PRAHA

"Důchodce z Vysočiny", jak je nazýván expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, se do politiky vrátit nechce. Řekl to v rozhovoru s Alexandrem Kramerem pro sobotní vydání deníku Právo. Podle něj se vracejí pouze neúspěšní politici, řekl v rozhovoru, který se uskutečnil na Vysočině již v úterý.

Foto: Josef Zajíc

Betlémské světlo v Ostravě. 19.12.2015. Skautský oddíl z Havířova čeká na příjezd vlaku v Ostravě - Svinově.

Článek

Rozhovor vychází v den, kdy delegáti Ústředního výkonného výboru (ÚVV) sociální demokracie budou rozhodovat o vyslovení důvěry vedení strany. Zeman připomněl svůj výrok, kterým loučil na 30. sjezdu. "Tehdy jsem řekl, že před sebou mají dvě cesty: cestu orlů a cestu slepic. A že orlové žijí nepohodlně, zatímco slepicím se sype zrní, ovšem do doby, než je někdo zařízne na polévku." Jak dále uvedl, byl by rád, aby se ve straně našlo pár orlích mláďat, která "se ubrání dotírajícímu noži."

Podle Zemana voliči ve volbách do Evropského parlamentu vyslovili koaliční vládě nedůvěru, ta by měla proto skončit. "Každým dalším dnem své existence oslabuje nejenom sociální demokracii, ale škodí také České republice." Kdyby byl poslancem, tak by jednoznačně hlasoval proti kabinetu.

Sociální demokracie by se však podle Zemana měla vyvarovat předčasných voleb, neboť by v nich ČSSD drtivě prohrála, což si nepřeje. Jednou z cest, jak zabránit předčasným volbám, je právě likvidace Špidlovy vlády, neboť "tato vláda svou nízkou kompetencí zemi k předčasným volbám přímo tlačí." Je přesvědčen, že by sociální demokracii přispěla zásadní obměna místopředsedů, které může volit právě ÚVV.

Současný předseda ČSSD Vladimír Špidla bývalou jedničku dnes nejsilnější vládní strany zklamal. "Každý člověk někdy v životě vyrobí zmetek. To se stane," řekl Zeman v rozhovoru. Špidlu pak přirovnal k raketoplánu, kterému je při výrobě a přípravách na start věnována maximální péče. "Přesto občas bohužel dochází k tomu, že nějaký raketoplán havaruje." To se podle něj stalo Špidlovi. "Prostě neunesl tu obrovskou zátěž, kterou ty dvě funkce představují."

Rozhovor s Milošem Zemanem si přečtěte v sobotním Právu.

Reklama

Související články

Špidla rezignoval, vláda padne ve středu

Porážka ve volbách do Evropského parlamentu a vnitrostranická rozhádanost nakonec dovedly předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu k rezignaci. A to i přes těsnou výhru...

Výběr článků

Načítám