Hlavní obsah

Zeman obráží partajní sjezdy. Po SPD, ČSSD a KSČM zamíří i k Velebovi

Prezident Miloš Zeman se v poslední době své prezidentské aktivity omezuje na jednání s politiky o podpoře vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), kondolence, gratulace a návštěvy sjezdů spřátelených stran. Nejinak tomu bude i v případě Strany práv občanů, jejímž je čestným předsedou. Jeho účast na chystaném sjezdu ve čtvrtek potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Loňský sjezd Strany práv občanů. Na snímku předseda strany Jan Veleba (vpravo) a prezident Miloš Zeman.

Článek

Vedení strany dalo kvůli neúspěchu v podzimních volbách k dispozici své funkce a svolalo na březen mimořádný sjezd. SPO ve volbách získalo od voličů pouze 0,36 procenta hlasů, za cíl mělo dostat se do Sněmovny. O čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů.

Sjezd se měl původně konat 3. března, strana ale jeho termín posune na jiný březnový den, řekl místopředseda SPO Marian Keremidský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (vlevo) a poradce prezidenta Martin Nejedlý

Zemana čeká 8. března náročná inaugurace do druhého volebního období. Účast na sjezdu SPO bude jeho třetím vystoupením na konferenci některé z politických stran v posledních měsících. Ještě před prezidentskými volbami se zúčastnil prosincového sněmu Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury, což vyvolalo kritiku odpůrců této strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura. Vpravo prezident Miloš Zeman

O víkendu vystoupil poprvé po pěti letech na sjezdu ČSSD. S částí vedení sociální demokracie měl v minulosti ostré spory a na dvě poslední konference strany, kterou kdysi jako předseda vedl, nebyl pozván. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Zeman také přislíbil účast na komunistické konferenci, která se bude konat v dubnu. Pokud Zeman skutečně přijede, stane se prvním prezidentem po revoluci z roku 1989, který pozvání komunistů přijal. [celá zpráva]

Zeman má k SPO velmi blízko. V čele strany stojí jeho blízcí spolupracovníci či příznivci, strana prezidentovi pomáhala při obhajobě prezidentského mandátu například reklamou nebo sháněním podpisů nutných k přihlášení do prezidentských voleb. Zeman se zúčastnil i loňského sjezdu, kde straníkům slíbil svůj volební hlas. SPO vede Jan Veleba, prvním místopředsedou je Keremidský. Mezi místopředsedy je také Martin Nejedlý, hlavní Zemanův poradce. Strana dříve ve svém názvu nesla i prezidentovo jméno, Zeman je stále jejím čestným předsedou.

ČSSD o Velebu a spol. nestojí

Kvůli neúspěchu ve volbách nyní strana zvažuje svůj další postup. Veleba tento týden řekl Mladé frontě Dnes, že na sjezdu vystoupí s návrhem, aby strana oslovila ČSSD s nabídkou úzké spolupráce, kdy by zástupci SPO mohli jít do senátních a komunálních voleb na kandidátkách ČSSD. Nové vedení sociální demokracie v čele s předsedou Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou se k návrhu postavilo zdrženlivě.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a statutární místopředseda Jiří Zimola po hlasování na mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové 18. února 2018.

Keremidský řekl, že diskuse o této myšlence se na sjezdu povede. Odpověď ČSSD ale podle něj byla jasná. „Rozhodně nechystáme fúzi s ČSSD. Navrhli jsme nějakou spolupráci a nabídka nebyla brána nijak pozitivně, rozhodně se nikam vnucovat nebudeme. Jsme svébytná strana a svébytnou stranou zůstaneme,” dodal.

SPO v minulosti spolupracovalo v krajských volbách s SPD Okamury. „Zemanovci” poté chtěli ve spolupráci pokračovat i ve sněmovních volbách, což podporoval i Zeman. Vztahy vedení obou stran se ale výrazně zhoršily a strany se rozešly.

Anketa

Vadí vám, že se prezident Miloš Zeman chystá zúčastnit sjezdu KSČM?
Ano
41,6 %
Ne
53,2 %
Je mi to fuk
5,2 %
Celkem hlasovalo 4547 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám