Hlavní obsah

Zeman nemá důvod bránit vzniku vlády, vzkazuje na Hrad Bělobrádek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro Právo vyjádřil přesvědčení, že prezident Miloš Zeman nemá žádný důvod bránit vzniku vlády složené ze zástupců ČSSD, hnutí ANO a lidovců, kteří v pondělí podepsali koaliční smlouvu. V té vidí jako slabinu příjmovou stránku rozpočtu a upozorňuje na to, že ne na všechny sliby musí koalici zbýt prostředky.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek

Článek

Vládu jste představili. Čekáte od prezidenta Miloše Zemana, že bude dělat potíže?

Je tu stojedenáctičlenná poslanecká většina, takže podle mého není žádný ústavní ani zákonný důvod vzniku vlády bránit.

Domluvili jste se, co uděláte, když nebude prezident chtít vládu jmenovat?

Musíme jít krok za krokem, teď by měl být pan Sobotka jmenován premiérem a pak uvidíme. Podle mého není důvod celou věc dramaticky zdržovat.

Na co se vláda nejdříve zaměří?

Na to, co je připraveno. Do prvního čtení soc. dem. poslala zákon o státní službě. Do druhého čtení by koalice měla připravit komplexní pozměňovací návrh. Jsou tady zákony, které prosazuje Rekonstrukce státu, např. zákon o NKÚ. Řešit musíme také eurofondy, oblast sociální a zdravotnictví, které jsou ve složité situaci.

Má koalice slabiny?

Myslím, že to bude příjmová stránka rozpočtu. Obezřetně hledím na to, jestli budeme mít na naše slíbené cíle prostředky.

Otázka zvyšování daní je tedy stále otevřená?

Ta je otevřená vždy. My ale nejsme příznivci zvyšování daní a jsme rádi, že jsme se dohodli, že je zatím zvyšovat nebudeme. Naše daně nejsou ani nízké, ani vysoké, jen potřebují pouze jinak rozdělit.

Trvali jste na církevních restitucích, lustračním zákonu i na lustračním osvědčení Andreje Babiše. Stále vás to pálí?

Stále ano. My nezvedneme ruku pro zrušení lustračního zákona. Druhá věc je požadavek pana prezidenta, že by ministři měli mít negativní lustrační osvědčení.

Pan Babiš nejdříve říkal, že bude pouze vicepremiér pro ekonomiku, ale pak překvapivě řekl, že bude i ministr financí. To je otázka pro pana prezidenta a pana Sobotku, jak si to vyřeší. V této fázi, kvůli tomu, že ANO změnilo názor a vyslalo pana Babiše na finance, vyvolávat předčasné volby nebudeme, i když je to pro nás obtížná situace.

Máte být vicepremiérem pro vědu a výzkum. Máte vizi, kam vědu směřovat?

Soustředit se chci hlavně na výzkum a inovace. Pro mě je vzorem Finsko, které se po pádu sovětského impéria a ztráty velkého trhu dokázalo přeorientovat na výzkum a být znovu úspěšné.

Mluvil jsem s akademiky i s byznysmeny a často jsem se setkával s názorem, že rada vlády nefunguje, jak má, a že je to spíše lobbistická skupina, kde se každý snaží urvat něco z dotací.

Já chci, aby tu vznikl jasný systém podpory výzkumu a aby zde byli lidé, kteří se tomu budou naplno věnovat, a aby i jednotlivá ministerstva spolupracovala a jasně určila své cíle. Musíme také zabránit, aby nám neodcházeli naši vědci do zahraničí, a abychom je přitáhli zpět.

Reklama

Související články

Hotovo. Strany podepsaly koaliční smlouvu

Lídři stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pondělí ve Sněmovně podepsali koaliční smlouvu, která popisuje program a principy spolupráce vznikající trojkoalice. Vláda má...

Výběr článků

Načítám