Hlavní obsah

Zeman nechá historiky přezkoumat „Peroutkův” článek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman si není jistý, že text článku Hitler je gentleman, který byl minulý týden nalezen při prohlídce vily Karla Čapka, je podvrh. K autorství se přitom přihlásil literární kritik Jaromír Slomek. Ten uvedl, že papír s článkem vytvořil jako vtip pro kolegy novináře. Na podvrh ale skočila starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO) a nález zveřejnila.

Miloš Zeman nechá prověřit nalezený článekVideo: TV Nova

 
Článek

Zeman chce nyní prozkoumat, zda článek přeci jen není pravý. „Já nevím, jestli to byl vtip novináře. Nemohu vyloučit, že to byl vtip, ani to, že je to originální článek,” řekl Zeman novinářům během své dovolené na Vysočině.

Dodal, že se s Kleslovou dohodl, že to nechá prověřit historiky. Pokud se ukáže, že jde o originální text, dostane Kleslová slíbenou odměnu 100 000 korun. [celá zpráva]

Moderní papír i písmo

Přitom podvrhů, i lepších se objevilo už několik. Ten Slomkův je tištěn na současném papíře, moderním typem písma a obsahuje překlep v Peroutkové jméně. Druhá strana je prázdná. [celá zpráva]

Foto: Hynek Beran, ČTK

Nalezená stránka Přítomnosti s článkem Hitler je gentleman. Ve skutečnosti vznikla nedávno.

„Já jsem si říkal, že je nedůstojné, co předvádí Hrad s hledáním článku, který neexistuje, a že se trochu vysměju žertem této frašce, která už unavuje,“ uvedl posléze Slomek, který text do vily nastražil.

Zeman trvá na tom, že článek s titulek Hitler je gentleman existuje a že ho při studiu viděl. Nyní nabízí odměnu 100 000 korun tomu, kdo ho najde. Jeho existenci vyloučili historici a za několik měsíců se jej nepodařilo najít ani Zemanovu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám