Hlavní obsah

Zeman navrhl do Rady ÚSTR Srpa. S Procházkovou neuspěl

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v pátek navrhl Senátu na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Karla Srpa. Již dříve na tento post navrhl spisovatelku Lenku Procházkovou, kterou však senátoři nezvolili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Srp starší uprostřed fotografií z historie Jazzové sekce

Článek

Sedm členů rady ÚSTR jmenuje a odvolává Senát. Návrhy senátorům předkládají vedle prezidenta rovněž Sněmovna a občanská sdružení sdružující politické vězně či odbojáře. Rada je nejvyšším orgánem Ústavu.

Prezident již dříve nepochodil s Procházkovou, kterou do Rady ÚSTR navrhl namísto zesnulé Naděždy Kavalírové. [celá zpráva] Po jejím nezvolení měl navrhnout jiného kandidáta, kterým se stal právě Srp.

Zeman v minulosti Srpa navrhl i za člena Etické komise ČR, což však odmítl kontrasignovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). [celá zpráva] Zeman to tehdy označil za ubohost. [celá zpráva]

„Pan Karel Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti,” řekl k nejmenování Srpa Sobotka. Srp se kvůli své minulosti dostal do sporu s písničkářem Jaroslavem Hutkou. [celá zpráva]

Srp je hudební publicista a zakladatel Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp skončil v roce 1986 po politickém procesu na dva roky ve vězení. V říjnu 2013 dostal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám