Hlavní obsah

Zeman na Plzeňsku kritizoval univerzitu a vzpomínal, kde přišel o panictví

Právo, Jan Švábek
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne zahájil třídenní návštěvu Plzeňského kraje. Jeho první kroky vedly na krajský úřad v Plzni, kde hlavu státu přivítal hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Zeman Plzeňský kraj pochválil, zároveň zkritizoval kvalitu Západočeské univerzity v Plzni. K jednomu z nejvtipnějších momentů došlo při dopolední diskusi s krajskými zastupiteli, kde prezident prozradil, v kolika letech a kde přišel o panictví.

Foto: Jan Švábek, Právo

Prezident Miloš Zeman před krajským úřadem v Plzni.

Článek

„Máte nějaké oblíbené místo v našem kraji?“ ptal se hlavy státu starosta Dobřan a krajský zastupitel Marek Sýkora (BEZPP). Všichni přítomní v napětí očekávali odpověď. Ta přišla velmi rychle.

„Jsou to Konstantinovy Lázně, tam jsem přišel v sedmnácti letech o panictví,“ pronesl s naprostým klidem Zeman a na půl minuty nekompromisně rozesmál sál.

K lázním se vzápětí vrátil senátor z Domažlicka Jan Látka (ČSSD), který Zemanovo přiznání označil za to nejdůležitější, co bylo při diskusi řečeno.

„Pane prezidente, budeme se pro vás snažit vymyslet něco, co by Konstantinovy Lázně přebilo,“ uvedl Látka a narážel na Domažlice, kam prezident při letošní návštěvě nezavítá.

Kraj je úspěšný, ocenil prezident

Při setkání s hejtmanem prezident ocenil ekonomickou situaci kraje. „Většina hejtmanů se vytahuje oprávněně, vytahují se ale i v krajích, které mají vysokou nezaměstnanost a nízkou ekonomickou výkonnost. Pan Šlajs se vytahuje právem,“ sdělil Miloš Zeman a kvitoval především nízkou nezaměstnanost a fakt, že kraj od roku 2008 není zadlužený. „Blahopřeji vám k nejúspěšnějšímu kraji v České republice,“ řekl.

Pochvalu vzápětí vystřídala kritika. „Nebyl bych svůj, kdybych si nezakritizoval,“ řekl Zeman a opřel se do kvality Západočeské univerzity v Plzni. „V žebříčku hodnocení jednotlivých fakult jsou fakulty plzeňské univerzity většinou na předposledním místě,“ řekl Zeman.

„Vím, že nikdo ze studentů právnické fakulty nemůže za Kindla, za Tomažiče, za Zachariáše a další,“ uvedl prezident s tím, že minimálně deset let se bude na plzeňské absolventy pohlížet jako na „ty z plzeňských práv“.

Foto: Jan Švábek, Právo

Prezident Miloš Zeman s rektorkou univerzity Ilonou Mauritzovou.

„Jsem ráda, že jste tuto problematiku zmínil. Není zde jediného člověka, který by si neuvědomoval, jak kauza naši univerzitu zasáhla,“ reagovala rektorka Ilona Mauritzová. Dodala, že přijatá opatření by měla podobným kauzám zamezit.

Prezidentovi vadí, že ti, kteří poškodili školu, nebyli dostatečně potrestaní. „Vadí mně ale, že lidé nebyli dostatečně potrestáni, a že nebyl zveřejněn seznam těch, kteří své diplomy dostali neprávem,“ vzkázal Zeman.

Po diskusi se studenty se Zeman vypravil do jednoho z klíčových podniků v Plzeňském kraji – Škody Transportation. Po návštěvě radnice v čele s primátorem Plzně Martinem Baxou (ODS), kde mimo jiné položí květiny k pamětním deskám věnovaným padlým ve světových válkách, první den své návštěvy hlava státu zakončí v Plzeňském Prazdroji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám