Hlavní obsah

Zeman na jihu Čech opět kritizoval církevní restituce

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Prezident Miloš Zeman ve středu zahájil třídenní návštěvu Jihočeského kraje a opět kritizoval církve za žaloby na majetek krajů a obcí, který se snaží získat v rámci církevních restitucí.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman rozdává dětem sladkosti po uvítání před sídlem krajského úřadu v Českých Budějovicích. Za ním stojí (zprava) hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, hradní kancléř Vratislav Mynář a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Článek

Prezident v této souvislosti uvedl, že chápe zákonodárnou iniciativu Jihočeského kraje na zdanění finančních náhrad, které dostávají církve za nevydaný majetek. Katolická církev podle něho měla žádat o majetek naposledy už před mnoha lety.

„Protože už něco pamatuji, což je mnohdy nebezpečné, tak si připomínám, když jsem byl poslanec federálního shromáždění a proběhla první vlna církevních restitucí, že tehdy vedoucí představitelé církví, ale zejména katolické církve, říkali: ,Toto je náš poslední požadavek´. Od té doby uběhlo mnoho, mnoho let, ale jak se zdá, poslední požadavek nebyl poslední,“ prohlásil Zeman.

Šumavský národní park by zrušil

V další diskusi také prezident na dotaz senátora Tomáše Jirsy (ODS) ohledně novely zákona o Šumavě odvětil, že by zrušil šumavský národní park.

„Já si vždycky říkám, že ochrana přírody má zahrnout jednoho chráněného živočicha, který se jmenuje člověk. Když ten člověk na té Šumavě bydlí, tak má samozřejmě zájem, aby vedle tetřeva hlušce a datla tříprstého byly také chráněny jiné živočišné druhy a aby z těchto obcí neodcházeli zejména mladí lidé. Vy víte, že bych nejraději šumavský národní park zrušil, ale to je radikální stanovisko, které se mi zatím nedaří prosadit,“ uvedl Zeman s tím, že na území Rakouska žádný národní park neexistuje a právě díky tomu jsou tam lyžařská střediska jako Hochficht.

Zavítá i na hranice

Zeman si také dobíral hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimolu (ČSSD) za to, že na území regionu je 57 neopravených památek v soukromých rukou, o které by se měl kraj také starat. Hejtman upozorňoval, že řada vlastníků nemovitostí neodpovídá na zájem o komunikaci z kraje a také jsou někteří například nesvéprávní.

„My máme pět a půl tisíce památek, které jsou zapsány na seznamu, a jestliže hovoříte o 57, což je asi jedno procento, pak myslím, že to není vůbec špatný výsledek,“ konstatoval po kritice hejtman.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola předal ve středu na krajském úřadě prezidentovi Milošovi Zemanovi keramické šachy.

Poslední slovo ale neměl. „V teorii brainstormingu jsou takzvané kill phrases - zabijácké fráze a takzvané frozen phrases - zmrazované, odkládací fráze. Kill phrases zní: není to tak jednoduché, je to daleko složitější a frozen phrases zní: musíme na to vytvořit komisi a podobně,“ ukončil drobnou přestřelku Zeman.

Související témata:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zeman v rámci cesty navštíví ve středu odpoledne bechyňskou společnost Laufen CZ a sejde se s profesionálními hasiči. Ve čtvrtek se setká s obyvateli Prachatic a Strakonic. Dále se chystá na návštěvu areálu fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity ve Vodňanech na Strakonicku. V pátek potom prezident zamíří k hranicím s Rakouskem do Českých Velenic.

Reklama

Výběr článků

Načítám