Hlavní obsah

Zeman jmenoval nové generály, šéf BIS Koudelka mezi nimi opět nebyl

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí jmenoval nové generály. Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, kterého navrhla na povýšení již čtyřikrát vláda Andreje Babiše (ANO), podle očekávání v sále na Pražském hradě chyběl. Jmenováno bylo sedm vojáků, hasičů či policistů včetně ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby nebo šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna.

Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály.

Článek

Zeman odmítl Koudelku jmenovat již třikrát, i když to podle premiéra Babiše slíbil. O řediteli BIS v minulosti prohlásil, že není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil za „plácání”. V pondělí jeho nejmenování generálem ale nijak nekomentoval.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka

Naposledy BIS kritizoval, že by se měla zaměřit na ekonomickou kriminalitu v Česku místo na fiktivní honbu ruských a čínských špionů. BIS a její pracovníky naopak v minulosti řada českých i zahraničních institucí ocenila.

Zeman Koudelku na generála nepovýší. Nemá prý honit ruské špiony, ale bojovat s korupcí

Domácí

Koudelka na twitteru BIS uvedl, že sloužit vlasti je jako sloužit rodině. "Je to stejně nezištné a samozřejmé. Přesto děkuji Vládě ČR za generálskou nominaci. Je to čest a závazek," napsal. Dodal, že BIS bude chránit ČR stejně jako v pondělí povýšení generálové, kterým poblahopřál.

Premiérovi Andreji Babišovi je líto, že prezident Koudelku nejmenoval generálem. Nevidí důvod, proč by ho vláda příští rok opět nenavrhla. Doufá, že Zeman změní názor.

Tři nové generály má od pondělí obrana. Brigádními generály se stali ředitel Agentury personalistiky Vratislav Beran, velitel Kybernetických sil a informačních operací Miroslav Feix a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) návrh na jejich jmenování zdůvodnil slovy, že jde o příkladné profesionály, kteří se významně podílejí na plnění úkolů armády a výrazně přispěli k uskutečnění reformy ozbrojených sil.

Nově jmenovaní generálové:
plukovník gšt. Ing. Vratislav Beran, ředitel Agentury personalistiky Armády ČRdo hodnosti brigádního generála
plukovník gšt. Ing. Miroslav Feix, M.S., velitel Kybernetických sil a informačních operací Armády ČRdo hodnosti brigádního generála
plukovník gšt. Mgr. Aleš Knížek, ředitel Vojenského historického ústavudo hodnosti brigádního generála
generálmajor Ing. Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČRdo hodnosti generálporučíka
plukovník Mgr. Bc. Luděk Procházka, ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského krajedo hodnosti brigádního generála
plukovník Ing. Leoš Tržil, MBA, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského krajedo hodnosti brigádního generála
plukovník JUDr. Bc. Radim Dragoun, Ph.D., ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborůdo hodnosti brigádního generála

Do hodnosti brigádních generálů Zeman povýšil i Dragouna, který vede GIBS od loňského září a šéfy krajských ředitelství policie v Jihočeském a Jihomoravském kraji Luďka Procházku a Leoše Tržila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Radim Dragoun.

Rybu jmenoval brigádním generálem Zeman v roce 2013, o tři roky později se stal generálmajorem, tentokrát byl povýšen na generálporučíka.

Zeman v projevu po jmenování generálů připomněl, že v květnu 2017 jmenoval první českou generálkou plukovnici Lenku Šmerdovou, která se v armádě starala o nábor. Prezident poznamenal, že se dočetl o úspěšné české plukovnici Šárce Hamáčkové v Interpolu. „Zastává tam vysokou funkci a možná, pane ministře (Hamáčku), že by stálo za to uvažovat příští rok o jejím povýšení do generálské hodnosti,” řekl Zeman.

Havránková, která dosud zastávala pozici vedoucí odboru mezinárodní policejní spolupráce policejního prezidia, byla na post viceprezidentky Interpolu zvolena v polovině října. Ve funkci zůstane tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám