Hlavní obsah

Zeman: Jestli pojede Kubera na Tchaj-wan, už není můj přítel

– Praha

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek varoval šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (ODS), že jejich vzájemné přátelské vztahy skončí, pokud uskuteční svou plánovanou cestu na Tchaj-wan. Zeman to řekl ve čtvrtek v TV Barrandov. Podle něj Kubera jedná proti ekonomickým zájmům ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Kubera s Milošem Zemanem při říjnovém setkání nejvyšších ústavních činitelů na Hradě

Článek

„Pokud tam pojede, tak v tomto smyslu to přátelství opravdu končí,“ řekl Zeman. Podle něj dává Kubera plánovanou cestou přednost ODS před národními zájmy. „Je to jednání proti národním, v daném případě ekonomickým, zájmům České republiky,“ tvrdí Zeman.

Druhý nejvyšší ústavní činitel Kubera v úterý Právu potvrdil, že je pevně rozhodnutý v příštím roce Tchaj-wan oficiálně navštívit. Chce tak učinit navzdory varování diplomatů, že to může na řadu let zmrazit česko-čínské vztahy i poškodit byznys.

Neoblomný Kubera na Tchaj-wan pojede. U mě končíš, řekl mu prý Zeman

Domácí

„Je to definitivní, nedá se to zvrátit. Čekáme jen na prezidentské volby na Tchaj-wanu, které budou v lednu. Ty mohou dopadnout tak, že Tchaj-pej bude mít k Pekingu vřelejší či chladnější vztah, ale moji cestu nijak neovlivní,“ řekl Kubera Právu.

Kubera: To on jen tak straší

Už dříve se objevily informace, že Zeman Kuberovi na jednom ze setkání sdělil, že když vyrazí na Tchaj-wan, tak u něj skončil.

„To on jen tak straší. Naše vztahy jsou dlouhodobé, tyto věci jsou takové hrátky. Politicky jsme úhlavní nepřátelé, ale lidsky to je jiné,“ řekl Právu Kubera, který už dřív uznal, že jeho cesta může ovlivnit podnikání českých firem.

Kuberova cesta na Tchaj-wan leká diplomaty

Stalo se

Kuberova návštěva vyvolává vášně hlavně kvůli tzv. politice jedné Číny. Tu prosazuje jak Peking, tak Tchaj-pej, potíž je v tom, že obě vlády se pokládají za legitimní nástupkyně původní císařské Číny. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

V diplomacii jasně vítězí Peking, který uznává většina států včetně Česka, zemí Evropské unie či Spojených států.

Vysocí čeští diplomaté mimo záznam poukazují na to, že Kuberova cesta bude mít dopad na české firmy na čínském trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám