Hlavní obsah

„Zeman je Putinova děvka”. Na prezidenta se vrhla aktivistka hnutí Femen

Břeclav
Aktualizováno

K útoku na českého prezidenta Miloše Zemana ve volební místnosti se na svých stránkách přihlásilo aktivistické feministické hnutí Femen, které proslavily právě akce polonahých žen. Hnutí uvedlo, že ve volební místnosti křičela jeho členka Andželina Diašová „Zeman je Putinova děvka”.

Žena se vrhla na prezidenta ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

Diašová zabránila Zemanovi odvolit. Slova „Zeman je Putinova děvka“ měla napsaná i na své hrudi.

Prezident Miloš Zeman volí Video: ČTK

Napadení Miloše ZemanaVideo: Novinky

Hnutí Femen současně v prohlášení varovalo Čechy, že volbou „věčně opilé prostitutky Zemana dávají hlas kremelskému pasákovi Vladimiru Putinovi”. Zemana hnutí zařadilo do řady politických prostitutek, jako jsou americký prezident Donald Trump, bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, Marie Le Penová nebo moldavský prezident Igor Dodon.

Foto: Femen

Andželina Diašová při protestu proti návštěvě běloruského prezidenta

Všichni tito lidé jsou podle Femen nějak ve spojení s Ruskem, s režimem Vladimira Putina, pracují pro ruské firmy nebo přijímají podporu od Ruska či Putinovu Rusku nadbíhají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dívka za sloupem, která se na prezidenta později vrhla.

Andželina Diašová už v červenci 2017 označila běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka jako diktátora na podobně pojaté akci v sídle ukrajinského prezidenta, kam Lukašenko přijel. Byla zadržena a stíhána za výtržnictví a kladení odporu úřadům.

Foto: Femen

Andželina Diašová před ukrajinským soudem

K soudu pak přišla oblečená jako kanibalka. Zdůvodnila to, že země, kde může být aktivista potrestán za nenásilný protest, nemůže být považovaná za rozvinutou a civilizovanou.

Aktivistkou je devět let

Šestadvacetiletá Andželina Diašová má ukrajinské občanství, je smíšeného původu, její matka je Ukrajinka, její otec pochází z Angoly a během osmdesátých let studoval v SSSR.

Diašová vystudovala psychologii v Kyjevě na Národním pedagogickém institutu M. P. Dragomanova. Občas působí jako modelka.

Členkou hnutí Femen je od roku 2009. Se svojí přítelkyní Anou Ličukovou bojovala především proti homofobii a za práva homosexuálů. Hájila také práva zvířat a objevila se v soudní síni, kde byl souzen Ukrajinec, který týral zvířata bez domova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám