Hlavní obsah

Zeman i Babiš ostřelují Petříčka

Právo, kab, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) necítí tlak, aby z resortu odešel, sdělil v neděli Právu. Šéf diplomacie je přitom trnem v oku prezidentovi Miloši Zemanovi i premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Petříček před budovou Pražského hradu

Článek

Zeman tvrdí, že je Petříček loutkou europoslance a původního kandidáta do čela diplomacie Miroslava Pocheho (ČSSD). Babišovi zase na Petříčkovi vadí, že požadoval jeho výměnu na postu předsedy vlády. „Nejsem ničí loutkou,“ ohradil se v neděli Petříček v České televizi. „Nepovažuji se za oslabeného ministra zahraničí,“ dodal pak v narážce na Zemanův výpad.

Zeman nedávno v MF Dnes řekl, že by nebránil výměně žádného ministra. S Petříčkem nesouhlasí v názoru na umístění české ambasády v Izraeli. Zatímco prezident si přeje její přemístění z Tel Avivu do Jeruzaléma, ministr se k tomu staví vlažně. Změnu předtím odmítal i Poche, kterého Zeman odmítl ministrem zahraničí jmenovat.

„To je krok, který musí být plně v souladu s mezinárodním právem a s rezolucemi Rady bezpečnosti a OSN jako takové,“ vzkázal Petříček s tím, že takový postoj je v souladu s programovým prohlášením vlády a se zářijovou schůzkou ústavních činitelů.

Od Zemana za to sklidil Petříček, který v minulosti pracoval jako Pocheho asistent, kritiku. „Nemám rád loutky. Možná je dovedu pochopit, když je to Spejbl a Hurvínek, ale v české politice mi loutky připadají nevhodné,“ citovala Zemana MF Dnes.

Ani pan premiér a ani pan prezident se mnou o ničem takovém nemluvili
předseda ČSSD Jan Hamáček

Petříček kritiku nebere příliš vážně. „Necítím vůbec žádný tlak. Ani pan prezident, ani pan premiér se mnou o nějakých výtkách k mé práci doposud nehovořili. Já se snažím prosazovat programové prohlášení vlády a naši zahraničněpolitickou koncepci,“ napsal v neděli Právu.

Hamáček: Nikdo se mnou nemluvil

Úvahy o výměně ministra odmítl v rozhovoru pro sobotní Právo i vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Ani pan premiér a ani pan prezident se mnou o ničem takovém nemluvili. Platí, že ministry soc. dem. nominuje ČSSD,“ řekl.

Babiš přitom s Petříčkem zcela spokojen není. „Ano, máme signály, že věci na ministerstvu zahraničí probíhají v rozporu se sliby, které zazněly. Stačilo také sledovat mediální výstupy zejména pražské organizace ČSSD,“ řekl v sobotním Právu na adresu Petříčka Babiš.

Výměna ministra zahraničí však podle premiéra není na stole. „V pondělí budu mluvit na koaličním jednání s panem Hamáčkem, tak se o tom budeme bavit,“ dodal Babiš.

Tomu se nelíbil ani Petříčkův striktní postoj před středečním rozhodnutím předsednictva ČSSD. Ministr řekl, že by ČSSD měla trvat na odchodu Babiše z vlády do vyšetření dotační kauzy Čapí hnízdo, v níž je předseda vlády trestně stíhán.

Reklama

Výběr článků

Načítám