Hlavní obsah

Zeman: EU by si měla pohlídat peníze před ukrajinskými oligarchy

• Aktualizováno

Evropská unie by měla případnou pomoc Ukrajině vymezit jasnými podmínkami, aby nedošlo k jejímu zneužití. Tvrdí to prezident Miloš Zeman. Za současné situace podle jeho názoru hrozí, že by pomoc skončila v kapsách oligarchů. Prezident to v pátek uvedl při návštěvě Přerova v rámci cesty po Olomouckém kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Kdyby nyní Evropská unie poskytla pomoc Ukrajině, skončí v černých dírách, v kapsách oligarchů. Pokud bude poskytnuta po svobodných volbách, bude to muset být pomoc vázaná na velmi tvrdé podmínky. Pokud Ukrajina skutečně cítí přináležitost k Evropě, měla by akceptovat určité oběti, které jí toto přidružení v prvních pěti deseti letech přinese," řekl Zeman. Má na mysli například výrazné zdražení energií.

Zeman již ve středu v Olomouci uvedl, že je přesvědčen o tom, že by se na Ukrajině měly co nejdříve konat svobodné volby, nejlépe pod dohledem a s plnou kontrolou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Důvodem je podle něj riziko jejich falšování. Česká republika by měla na Ukrajinu v této souvislosti vyslat své pozorovatele, myslí si hlava státu.

Precedens pro Krym je Kosovo

"Byl jsem na Ukrajině krátce před revolucí, Janukovyč veřejně slíbil, že podepíše asociační dohodu s Evropskou unií. Najednou svůj původní názor změnil a odmítl dodržet svůj slib. Na tomto případu lze vidět, co se stane, když politici neplní své sliby," dodal Zeman.

Před koncem návštěvy Zeman připomněl, že pro Krym existuje precedens v podobě odtržení Kosova. „Sklízíme plody, které jsme zaseli,” odtušil prezident s tím, že sotva lze odůvodnit odtržení Kosova a označit podobný krok nemyslitelný na Krymu.

Lobbing za výstavbu kanálu

Při setkání s obyvateli Přerova Zeman znovu poukázal na případnou stavbu kanálu Dunaj–Odra–Labe, která by podle něj přinesla kraji po dobu 15 let práci pro 60 tisíc lidí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V obci Hradčany se Zeman pozdravil i se školáky, kteří na něj čekali před obecním úřadem.

"Jsou lidé, kteří tento projekt odmítají. Místo věčné kritiky by měli předložit něco jiného, rozumný projekt, investici, která dá lidem na Přerovsku a v okolí práci," uvedl prezident.

Na setkání s prezidentem v Přerově přišlo asi 500 obyvatel. Cestu po regionu zakončí prezident odpoledne návštěvou zvonařské dílny v Brodku u Přerova. Tamní zvonaři pro něj připravili kopii bronzového lva z 18. století.

"Má to připomínat sílu mužství," řekla zvonařka Leticie Vránová-Dytrychová. Zdejší zvonaři již vyrobili pro prezidenta také půldruhého kilogramu těžký zvon, který Zemanovi věnovalo hejtmanství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám