Hlavní obsah

Zeman dráždí Sobotku: Kumulátorům funkcí věnoval za pracovitost lampy

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman ocenil ve středu na Pražském hradě speciálně ty hejtmany, kteří si po loňských volbách ponechali i poslaneckou funkci. Za to jim věnoval stolní lampy. Tímto gestem zřejmě nepotěší premiéra Bohuslava Sobotku, který tzv. kumulátory opakovaně vyzýval, aby jednu ze svých funkcí opustili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na Hradě přijal hejtmany krajů ČR.

Článek

„Dovolte mi, abych zcela závěrem konstatoval, že na rozdíl od těch, kdo se domnívají, že funkce hejtmana a poslance jsou absolutně neslučitelné, já si kladu otázku, proč jsou v takovém případě slučitelné funkce ministra a poslance, funkce primátora a poslance nebo funkce starosty a poslance,“ řekl Zeman před pracovním obědem s hejtmany všech krajů.

Rozhodnutí o ponechání funkcí považuje za osobní věc každého hejtmana. „Těm, kteří se rozhodli je (funkce) nesloučit, hodlám věnovat velkou stolní lampu, protože v případě sloučení funkcí to znamená práci nikoliv 12, ale přibližně 16 hodin denně,“ vysvětlil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obdarováni budou Jiří Běhounek a Josef Novotný. Michal Hašek a Jiří Zimola se rozhodli ponechat si funkci hejtmana a opustit poslanecký mandát.

Hašek přizvukoval

Právě Hašek (ČSSD), který tentýž den obhájil post předsedy Asociace krajů ČR, se ztotožnil se Zemanovými slovy. Poděkoval Zemanovi, že řeší důležité záležitosti, a ne „kvaziproblémy“, jako je právě souběh funkcí.

„Lidé dobře vidí, že se zajímáte o praktické problémy regionů, neřešíte nesmyslné kvaziproblémy, například otázku kumulace funkcí, protože česká ústava jasně říká, co je a není možné v této souvislosti,“ nahrál Zemanovi Hašek, považovaný za Sobotkova stranického rivala.

Jako příklad uvedl, že za týden bude na Slovensku jednat s tamními hejtmany, kteří jsou zároveň poslanci. „A není to žádný problém. Věřím, že to nebude žádný problém ani v České republice,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám