Hlavní obsah

Zeman dává najevo, komu z ČSSD fandí

Právo, Jiří Ovčáček

Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Marie Benešová. To jsou tři jména z nejužšího vedení ČSSD, jimž nově zvolený prezident Miloš Zeman dává přednost před jinými. Ukázal to pořadím, v jakém přijímá soc. demokraty ve své kanceláři v Loretánské ulici na Hradčanech.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Miloš Zeman

Článek

Škromacha přijal Zeman jako prvního v pondělí, vzápětí následovalo setkání s Benešovou. Na středeční odpoledne je podle informací Práva naplánováno setkání s prvním místopředsedou soc. dem. Michalem Haškem, který tak předběhne svého stranického šéfa Bohuslava Sobotku. Lídra ČSSD totiž přijme Zeman až po něm, v půl páté.

První místopředseda soc. dem. Hašek podporuje Zemana dlouhodobě. Už v srpnu 2011 připojil podpis pod petici, ve které Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ), kde je Zeman čestným předsedou, žádala zavedení přímé volby prezidenta. Hašek se podepsal pod petici na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Sklidil za to kritiku od Sobotky.

Hned po prvním kole přímé volby, v němž Zeman porazil oficiálního kandidáta soc. dem. Jiřího Dienstbira, byl mu Hašek osobně poblahopřát a přinesl mu darem láhev slivovice. Navíc ve shodě se Zemanem hovoří o budoucnosti levice po slovenském vzoru, kdy Robert Fico integroval levicové strany. A v parlamentních volbách jím vedená strana SMĚR – sociální demokracie drtivě zvítězila.

Foto: Archiv

Zleva: Marie benešová, Michal hašek a Zdeněk Škromach

Seznam zrádců

Sobotka naopak patří do Zemanova „seznamu zrádců“, politikům soc. dem., kteří ho v roce 2003 potopili ve volbě prezidenta republiky. Vítězem se pak stal Václav Klaus.

Předseda soc. dem. se také netají skeptickým názorem na SPOZ. Na jedné straně sice zcela nevylučuje možnost budoucí spolupráce, na té druhé ale hovoří o straně složené z postkomunistů, která nemá šanci na úspěch.

Škromach, který u Zemana pobyl v pondělí dokonce dvě hodiny, hovoří o tom, že by ČSSD měla nabídnout SPOZ předvolební koalici. A ve stejném duchu se vyjadřuje Benešová, která po pondělní schůzce prozradila právě to, že Zeman hovoří o sjednocení levice po slovenském vzoru.

Ze sedmičlenného nejužšího vedení ČSSD tak má Zeman na své straně už tři členy. Zemanovy vztahy s touto trojicí budou důležité před sjezdem soc. dem. v polovině března, kde budou obhajovat své místopředsednické posty, a pro budoucí vztah mezi ČSSD a SPOZ.

Zatímco Sobotka protikandidáta na funkci předsedy nemá, Zemanovo chystané vystoupení na sjezdu už v roli prezidenta může významně ovlivnit složení nejužšího vedení této strany. Nejohroženějším z dosavadních místopředsedů je neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier, který se proti Zemanovi v kampani ostře vymezoval a hovořil v souvislosti s ním dokonce o kmotrovských strukturách. Zbývajícími místopředsedy jsou Lubomír Zaorálek a Martin Starec.

Reklama

Výběr článků

Načítám