Hlavní obsah

Zeman: ČSSD udělala chybu, když neřešila Altnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman v Nedělní partii televize Prima prohlásil, že sociální demokraté udělali chybu, když šest let neřešili urovnání sporu s advokátem Zdeňkem Altnerem, který za zastupování ve sporu o Lidový dům po straně požaduje včetně úroků a sankcí zhruba 19 miliard. V rozhovoru vyzval ČSSD ke zveřejnění smlouvy, kterou strana s právníkem v roce 1997 uzavřela.

Článek

"Jsem rád, že sociální demokracie Lidový dům má, protože kdyby k tomu rozhodnutí Ústavního soudu nedošlo, dnes by měla ČSSD velmi, velmi podvázané finance a sídlila by někde na pražské periferii v několika zastrčených špeluňkách," komentoval Zeman výtky dnešního vedení strany ohledně smlouvy s advokátem Zdeňkem Altnerem.

Připomenul, že z vedení strany odešel v roce 2001. Sociální demokraté podle něj pro urovnání sporu v následujících letech velmi málo dělali.

Zeman připustil, že měl při podepisování smlouvy "pochybnosti". ČSSD ale podle něj byla v roce 1997 ve velmi obtížné finanční situaci, neměla proto na zaplacení právníků. Přistoupil proto na smlouvu, podle které neměl Altner v případě neúspěchu dostat žádný honorář, v případě výhry měl získat deset procent vysouzeného majetku.

Paroubek: smlouvu nezveřejňujeme právě kvůli Zemanovi

Současný šéf ČSSD Jiří Paroubek na Zemanova slova reagoval prohlášením, že bude postupovat podle rad právníků. Smlouvu prý dosud nezveřejnil zejména kvůli ohledům k Zemanovi.

"Jen hlupák si nedokáže přiznat chybu," uvedl na adresu svého předchůdce a bývalého přítele. Část smlouvy, která ukládá sociálním demokratům vysoké penále, by sám Zeman podle Paroubka označil za "tunel".

Zeman má na výhodnost smlouvy pro ČSSD jiný názor. "Pořád je lepší ztratit deset procent a ponechat si 90 procent, což se také podařilo, podobně jako v šachu obětujete pěšce, abyste získal nějakou materiální výhodu," popsal Zeman své úvahy z roku 1997. Paroubek Zemanovi vyčítá, že rozhodl na vlastní odpovědnost bez stranických grémií.

Základna je proti Rusku, myslí si Zeman

Miloš Zeman se také v pořadu věnoval i jiným tématům. Pozastavil se například nad smyslem výstavby protiraketové základny USA v Evropě. "Je otázkou, jestli USA mluví pravdu. Když bude někdo vystřelovat rakety z Koreje a Íránu, tak je asi nebude posílat přibližně třikrát delší cestou přes naší republiku. Podle mého podezření  směřují rakety a radary proti Rusku, což by mi nevadilo, kdyby Rusko bylo totalitní stát. To ovšem není," řekl Zeman.

Zároveň vyjádřil svůj odpor ke korejskému a íránskému režimu i jejich vládě. Podle Zemana by měly být vůči těmto státům být zavedeny tvrdé ekonomické sankce, které by odřízly teroristy od peněz. "Postavit radar v Brdech však určitě represivní opatření proti těmto státům není," dodal Zeman.

K potlačení terorismu v Evropě je podle Miloše Zemana potřeba tvrdě zakročit i proti imigrantům. K tématu uvedl, že imigrační zákony mají asimilovat přistěhovalce, nenechat je vytvářet ghetta a separovat se.

Klaus je podle Zemana dobrý prezident

"Václav Klaus je dobrým prezidentem, i když s ním z osmdesáti procent nesouhlasím. Třeba pro jeho názory na Evropskou unii jsou proti mému přesvědčení," řekl v pořadu Zeman.

Na dotaz, zda vidí nějakého vhodného protikandidáta Václavu Klausovi v nadcházejících prezidentských volbách uvedl, že protikandidát by neměl být žádný politik, který přivedl svojí stranu ke krachu. Tato narážka pravděpodobně směřovala k Jiřímu Dienstbierovi, jehož jméno jako případného protikandidáta již padlo. Zeman by preferoval Marii Benešovou či bývalého ministra spravedlnosti Pavla Rychetského.

Reklama

Související články

Altner chce, aby jeho dluhy platila ČSSD

Advokát Zdeněk Altner uvažuje o tom, že do sporu se sociálními demokraty zapojí stát jako dalšího věřitele strany. Na středeční tiskové konferenci uvedl,...

Altner podá trestní oznámení na Paroubka

Advokát Zdeněk Altner chce podat trestní oznámení na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další osoby, které se měly podílet na zkreslení majetkových poměrů strany....

Výběr článků

Načítám