Hlavní obsah

Zeman: Cíle koalice se mi líbí, ale kde na ně vezme peníze?

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v Otázkách Václava Moravce na ČT1 v neděli uvedl, že s cíli uvedenými v koaliční smlouvě souhlasí, má ale pochyby o jejich financování. Prezident se opět konkrétně nevyslovil k tomu, jestli některého z navržených kandidátů do vlády případně nejmenuje. Rozhodne se teprve po osobním setkání s každým z nich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Neexistuje oblast, vůči které bych měl větších výhrad,” řekl s dodatkem, že pochybnosti má o prostředcích k dosažení těchto cílů.

Připomněl, že do koaliční smlouvy se nedostalo například progresivní zdanění fyzických osob či korporátní a sektorová daň, jejichž zavedení nebo zvýšení prosazovala hlavně ČSSD. Koalice tento rok nebude nynější přímé daně měnit, ve smlouvě se píše o možném zvážení zavést v budoucnu sektorovou daň.

Na ombudsmana navrhne Křečka a Zářeckého

Zeman také uvedl, že Sněmovně navrhne na funkci ombudsmana Stanislava Křečka a Pavla Zářeckého. Křeček byl zástupcem ombudsmana Pavla Varvařovského, který z funkce v prosinci odešel. Zářecký je bývalý šéf legislativní rady vlády. Prezident ombudsmana jen navrhuje, Sněmovna jej volí.

„Kdyby Bůh a Poslanecká sněmovna dali, byl by to velmi dobrý tandem, že by se doplňovali. Zatímco Stanislav Křeček zástupcem ombudsmana už byl, Pavel Zářecký by se jím mohl stát," uvedl Zeman.

Výtkám se vyhnul

Prezident se také vyjádřil k průzkumu veřejného mínění, který si ČT nechala vypracovat u společnosti Median a který zjišťoval, jak lidé Zemana hodnotí.

Respondenti za jeho největší slabinu považují jeho vystupování na veřejnosti, to však Zeman pominul, místo toho opět rozdával bonmoty a urážky. Na otázku na své slabiny odvětil: „Moje největší slabina je mé pravé koleno”, a později dodal: „A že jsem bez kravaty.” Vůči moderátorovi Václavu Moravci si zachovával povýšený postoj, po jedné své odpovědi se ho dokonce zeptal: „Už jste to pochopil?”

Do Sněmovny půjdu

„Do Sněmovny půjdu v okamžiku, kdy se bude hlasovat o Sobotkově vládě, je to tradice,” upřesnil prezident.

Zeman chce jmenovat předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. ledna v 15 hodin. Oznámil to v pátek na Pražském hradě, k některým kandidátům na ministry měl Zeman výhrady, nikoho ale nejmenoval. Uvedl, že Sobotka splnil podmínku zajistit si v parlamentu dostatečnou většinu pro svůj kabinet.

Prezident zdůraznil, že se nehodlá při jmenování ministrů ohlížet na osobní sympatie. Připomněl lidoveckého aspiranta Mariana Jurečku, kterého označil za popletu.

Také zdůraznil, že není jeho vinou, že na osm desítek kandidátů čeká na jmenování profesorem. Zeman se chce pravomoci jmenování profesorů vzdát. Jestliže příslušná novela neprojde, tak hodlá podepsat dekrety, ale jejich předání už nechá na ministrovi školství.

První žádost o milost, kterou doporučila ministryně spravedlnosti Marie Benešová, Zeman odmítnul. Dotyčný muž totiž není nevyléčitelně nemocný, což je jedna z jeho podmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám