Hlavní obsah

Zeman chce po Peroutkově vnučce víc peněz. Ať si každý rozmyslí žalovat prezidenta

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman, který je vedlejším účastníkem sporu o jeho vlastních výrocích na adresu Ferdinanda Peroutky, se odvolal proti rozsudku, který zamítl žalobu Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové na stát. Prezidentův advokát Marek Nespala odůvodnil podání odvolání požadavkem na vyšší náhradu na právní zastoupení, která má mít výchovný efekt.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu

Článek

Kaslová avizovala odvolání už po říjnovém vynesení verdiktu. Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že vnučka i prezident svá odvolání podali 21. ledna. Spor nyní poputuje k pražskému městskému soudu, potvrdila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Kaslová podala žalobu kvůli Zemanovým výrokům na adresu jejího dědečka. Zeman ho označil za autora článku Hitler je gentleman, jehož existenci odborníci popírají.

Aby si příště rozmysleli žalovat prezidenta

Odvolal se i prezident jakožto vedlejší účastník sporu, a to kvůli tomu, že mu soud přiznal jen deset procent z požadovaných nákladů na právní zastoupení. Zeman žádá v odvolání asi 22 000 korun místo soudem přiznaných 2250 korun.

„Mohu potvrdit, že jsme po zralé úvaze rozhodli podat odvolání,” uvedl Nespala. Soud podle něj při přiznávání nákladů vyšel z obecné zásady, že státní orgán má využívat vlastních právníků a nevynakládat peníze na právní zastoupení soukromým subjektem, tedy advokátem.

Aby si každý rozmyslel, jestli si skutečně bude dělat z prezidenta trhací kalendář a bude ho žalovat i tam, kde zjevně žalován být nemůže
advokát Marek Nespala o důvodech podání odvolání ze strany prezidenta

Nespala ale poukázal na nález Ústavního soudu, podle nějž je u vysoce specializovaných věcí naopak žádoucí, aby právní zastupování státního orgánu převzal specializovaný advokát. „Spor už se nevede ani tak o postmortální ochranu pana Peroutky, ale především o to, jaké má prezident republiky právní postavení při veřejných vystoupeních,” podotkl právník.

„Veškerá energie, čas a finanční prostředky, které byly vynaloženy na vedení tohoto případu, vynaloženy být neměly. Z pozice vedlejšího účastníka se jedná o takzvané školné, aby si každý rozmyslel, jestli si skutečně bude dělat z prezidenta trhací kalendář a bude ho žalovat i tam, kde zjevně žalován být nemůže,” citoval Nespalu server Aktuálně.

Stát se za Zemanovy výroky o Peroutkovi omlouvat nemusí, rozhodl soud

Krimi

Žaloba, která se opírá o zákon o odpovědnosti státu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem, míří na ministerstvo financí. Prezident je ve sporu vedlejším účastníkem na vlastní žádost.

Obvodní soud dal loni ministerstvu za pravdu v tom, že veřejný projev prezidenta nemůže být nesprávným úředním postupem - tedy porušením pravidel předepsaných právními normami. Náležitosti prezidentského projevu totiž žádný právní předpis neupravuje.

Peroutkův článek Hitler je gentleman se nenašel, uvedl Zeman

Domácí

Kaslová spatřuje nesprávný úřední postup v tom, že Zeman pronesl nepravdivé výroky. Podle soudu ale neunesla důkazní břemeno, protože neuvedla, jaké konkrétní zákonné ustanovení tím porušil.

Slova, která Zeman řekl o Peroutkovi při projevu k výročí konce holokaustu, se řeší už pět let. Prezident 27. ledna 2015 prohlásil, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman”. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”. Později na tiskové konferenci tvrdil, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje. Ukázalo se také, že autorem citátu o vlcích je Jan Stránský.

Byla chyba citovat zpaměti článek, který se nemůže najít, řekl Zeman

Domácí

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žurnalistova vnučka musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Nově se tak nevede spor o ochranu osobnosti, ale o odškodnění za nezákonný úřední postup.

Anketa

Je vám postoj prezidenta Miloše Zemana v kauze výroků o Ferdinandu Peroutkovi sympatický?
Ano
28,9 %
Ne
71,1 %
Celkem hlasovalo 45381 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám