Hlavní obsah

Zeman by volil za prezidenta Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman by za svého nástupce v nejvyšší ústavní funkci volil nynějšího premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud by kandidoval. Podle něj by si funkci zasloužil, jelikož odvedl „neskutečně mnoho práce“. Uvedl to v neděli v rozhovoru na Frekvenci 1.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem.

Článek

„Premiér Babiš by si zasloužil, aby kandidoval, a já bych ho určitě volil. Odvedl totiž neskutečně mnoho práce na rozdíl od těch, kteří jenom kritizovali,“ řekl prezident.

Podle bookmakerů patří Babiš k favoritům prezidentské volby. Třeba v dubnovém průzkumu agentury STEM/MARK ale lidé na spontánní otázku, kdo by měl být příštím prezidentem, zmiňovali jiná jména. Na prvním místě se umístil moderátor Marek Eben, za ním je senátorka Miroslava Němcová (ODS) a pak bývalý náčelník Generálního štábu armády ČR a někdejší předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Ideální prezidentský kandidát? Podle Čechů Marek Eben

Domácí

Vůči posledně zmiňovanému jménu se Zeman v neděli vymezil. „Byli bychom s výjimkou Bulharska jediná členská země Evropské unie, která by měla v čele vojáka,“ sdělil na adresu Pavla.

Zemanovi vyprší prezidentský mandát v roce 2023.

Kandidaturu na post hlavy státu již dříve naznačili neúspěšní kandidáti z roku 2018 a nynější senátoři Pavel Fischer či Marek Hilšer. O křeslo se chce ve volbách utkat třeba také moderátor Jaromír Soukup a možnou kandidaturu naznačil i hudebník a někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Hilšer bude znovu kandidovat na prezidenta

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám