Hlavní obsah

Zeman by mohl jmenovat i druhou úřednickou vládu, tvrdí Mynář

Pokud kabinet Jiřího Rusnoka nedostane ve Sněmovně důvěru, mohl by prezident Miloš Zeman jmenovat další úřednickou vládu. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář to řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Nechtěl se vyjádřit k tomu, zda by jejím sestavením Zeman opět pověřil Jiřího Rusnoka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Podle Mynáře je další úřednický kabinet vedle vlády sestavené ODS či ČSSD jednou z variant. „Netroufnu si říci s tím pojmenováním Rusnokova, nebo nějaká jiná. Je to ale tak jako v prvním kole, tedy i tato třetí alternativa, že by pan prezident uvažoval o oslovení někoho jiného, je také na stole,“ řekl Mynář.

Podle serveru je to z prezidentova tábora další připomenutí, že ODS a ČSSD se nemusí k možnosti sestavit vládu dostat ani při druhém pokusu. Varianty, že by mohl vládnout dál bez důvěry nebo že by získal druhý pokus, na tiskové konferenci po jednání vlády výslovně neodmítl ani premiér Jiří Rusnok.

Mynář uvedl, že pokud se prezident Zeman rozhodne pro vládu sociální demokracie, pověří jejím sestavením Bohuslava Sobotku. „Nezaznamenal jsem, že by uvažoval někoho jiného než předsedu sociální demokracie Sobotku, který si o to sám řekl,“ podotkl Mynář.

Dodal, že pokud by Sobotka chtěl sestavit vládu, musel by stejně jako předsedkyně ODS Miroslava Němcová předložit prezidentovi 101 notářsky ověřených podpisů. „Podle mne podmínka bude stejná,“ řekl Mynář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám