Hlavní obsah

Zeman brzdí jmenování šéfa Vrchního soudu v Praze, ale Sváček funkci nechce

Právo, Matěj Říha, Radim Vaculík

Už od počátku října má prezident Miloš Zeman na stole návrh na jmenování nového předsedy Vrchního soudu v Praze, kterým by měl být od Nového roku současný šéf ústeckých krajských soudců Luboš Dörfl. Zatím ale nerozhodl. Jaký důvod může mít pro své otálení? Hrad se odmítá vyjádřit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Jan Sváček

Článek

Podle informací Práva se Zeman zdráhá potvrdit nominaci Dörfla, protože preferuje jeho poraženého konkurenta ve výběrovém řízení, současného místopředsedu vrchního soudu Jana Sváčka, kterého už v roce 2013 neúspěšně navrhoval na post ústavního soudce. To vyvolalo podle zdrojů Práva v justici značné pnutí.

Máme zkušenost s otálením z pozice prezidenta, takže situaci pozorně sledujeme
Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie ČR

Podle prezidentky Soudcovské unie ČR Daniely Zemanové by hlava státu neměla s jmenováním příliš otálet.

Sváček pro Dörfla

„Ještě to není tak, že bychom říkali, že se už teď děje něco špatného. Na druhou stranu máme zkušenost s otálením se jmenováními z pozice prezidenta republiky, takže situaci pozorně sledujeme, jestli předseda bude jmenován, nebo ne. V tuhle chvíli ale ještě nemáme argumenty, že bychom říkali, že to ohrožuje chod soudnictví,“ řekla Právu Zemanová.

Pod tlakem se za této situace ocitl sám Sváček. „Ta situace je mi velmi nepříjemná. Strašně to komplikuje chod vrchního soudu, proto bychom byli rádi, kdyby to bylo do konce roku,“ řekl Právu.

„Aby do doby, kdy ve funkci končí Jaroslav Bureš, tady byl předseda. A počítal jsem s tím, že jím bude doktor Dörfl, s kterým nemám žádný problém,“ dodal Sváček Právu.

Na dotaz, zda je tedy pro to, aby prezident se jmenováním Dörfla neotálel, odpověděl Sváček jednoznačně: „Samozřejmě, protože je to v zájmu toho soudu, a byl bych jedině rád.“

Luboš Dörfl

Opakovaně se už podle svých slov s Dörflem sešel a připravovali se na jeho převzetí vrchního soudu s tím, že ho Sváček zasvěcoval do některých záležitostí trestního úseku, který řídí.

„Přeju si, aby vrchní soud měl do konce roku svého předsedu, a to se podaří pouze v případě, že prezident jmenuje doktora Dörfla. Nic jiného si nedovedu vůbec představit,“ dodal Sváček.

Chce si vybrat sám?

Dörfl zvítězil ve výběrovém řízení na konci září těsně o čtyři body právě nad Sváčkem.

Krátce po rozhodnutí výběrové komise již jméno nového šéfa soudu putovalo na Hrad. „Návrh na jmenování jsme odesílali 2. října,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) ještě vyžaduje spolupodpis premiéra nebo pověřeného člena vlády. Kabinet jmenování Dörfla bez problémů odsouhlasil 14. října.

Navenek se tedy zdá, že všechny podmínky byly splněny a uvedení Dörfla do funkce by nemělo nic bránit. Jenže postoj Zemana stále není známý. Podle zdroje Práva, který patří mezi vysoce postavené soudní funkcionáře, se mezi soudci hovoří o tom, že prezident od Benešové očekával navržení obou uchazečů na nového předsedu, z nichž by si pak mohl sám vybrat, tedy jak Dörfla, tak Sváčka.

„A pak by si našel nějaké důvody pro to, aby mohl jmenovat Sváčka. Jenže ministryně dodržela slovo a navrhla na základě doporučení výběrové komise pouze Dörfla,“ podotkl zdroj redakce s tím, že současný postoj Zemana čeští soudci „čtou“ jako cílené otálení, aby došlo ke změně návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám